Linkovi

Predstavnički dom Kongresa nije uspeo da obori veto na zakon o finansiranju vojnih operacija


Predstavnički dom Kongresa danas nije uspeo da obori veto predsednika Buša na zakonski predlog o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu, koji je sadržao i rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka. Rezultat glasanja je bio 222 prema 203 glasa, što je daleko manje od potrebne dvotrećinske većine.

Predsednik Buš juče nije oklevao. Stavio je veto na zakonski predlog o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu kao što je i obećao. Pošto demokrate nemaju dovoljno glasova da bi poništile predsednikov veto, postavlja se pitanje kakve ustupke su predsednik Buš i Kongres spremni da učine da bi osigurali finansiranje trupa na terenu.

Političke poruke upućene su sa oba kraja avenije Pensilvanija. Nensi Pelosi, Predsednica Predstavničkog doma:

«Predsednik želi blanko ček, ali mu ga Kongres neće dati».

Džordž Bušm, predsednik SAD: «Nije imalo nikakvog smisla stavljati volju političara iznad preporuka naših vojnih komandanata na terenu.»

Heri Rid, vodja ve'ine u Senatu: «Predsednik greši ako misli da će nas stavljanjem veta na ovaj zakonski predlog naterati da odustanemo od pokušaja da promenimo kurs rata u Iraku.»

Ipak, suštinski problem ostaje – vojsci je potreban novac. Nakon što je predsednik odbacio zakon o finansiranju vojnih operacija koji je sadržao i rokove za povlačenje iz Iraka, kongresni lideri će morati da pokušaju da nadju kompromisno rešenje sa Belom kućom.

«Očekujem da ćemo saradjivati sa predsednikom u cilju postizanja kompromisa, ali su naša gledišta sada veoma udaljena», kaže Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma.

Kompromis možda leži u jednoj reči – standardi. Mada predsednik Buš nije spreman da prihvati rokove za povlačenje, on i kongresni republikanci mogli bi da prihvate dokument koji bi definisao ciljeve koje iračka vlada trebalo da ispuni.

Mič Mekonel, lider republikanske manjine u Senatu:

«Neke vrste ciljeva bi mogle da imaju dvostranačku podršku i da pomognu našoj misiji u Iraku.»

Medjutim, pitanje je kako će demokrate definisati zahteve prema iračkoj vladi.

Pokušaj da se ti zahtevi učine obavezujućim mogao bi da navede neke republikance da im uskrate podršku i tako dovede do još jednog predsednikovog veta. Čini se da vreme za debatu ističe, a novca za rat će ponestati u junu.

Nastavak dijaloga sa kongresnim liderima

Predsednik Buš se danas popodne sastao sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu.

Uoči sastanka rekao je da je uveren da će postići saglasnost o novom zakonskom predlogu koji bi osigurao potrebna sredstva za američke vojnike i pružio im fleksibilnost, koja im je potrebna da bi mogli da obave svoj zadatak.

Pripeme za konferenciju u Egiptu

Za to vreme, završavaju se i pripreme za konferenciju o stabilizaciji Iraka, koja sutra počinje u Egipatu.

Učešće su najavili predstavnici iračkih suseda, stalnih članica Saveta bezbednosti i drugih zemalja. Iračka vlada i Ujedinjene nacije sutra treba da razgovaraju o okvirima međunarodne pomoći Iraku, koji se odnose prvenstveno na ekonomska pitanja, dok će u petak teme biti iračka bezbednost i proces političkog pomirenja.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je saopštila da će situacija u Iraku definisati stabilnost celog Bliskog istoka.

Ona se danas u Šarm el-Šeiku, sastala sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, a rekla je da je spremna da razgovara i sa iranskim šefom diplomatije, Manučerom Motakijem.

XS
SM
MD
LG