Linkovi

Lilić se nije pojavio kao svedok pred Haškim tribunalom


Bivši predsednik nekadašnje SRJ, Zoran Lilić, nije se danas pojavio pred Haškim tribunalom koji ga je obavezao da svedoči na sudjenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu.

Kako je rekao tužilac Čester Stemp, Lilić je ga je obavestio da je hitno primljen u bolnicu u Beogradu i da lekari trenutno ispituju njegovo zdravstveno stanje.

Tu informaciju tužioci su dobili u subotu, 29. aprila, kada je Lilić trebalo da doputuje u Hag, a danas im je stigla i medicinska dokumentacija o Lilićevoj bolesti, rekao je Stemp.
On je od sudskog veća Ijana Bonomija zatražio dodatno vreme do kraja nedelje za utvrdjivanje da li će Lilić moći da se pojavi u Hagu ili da svedoči posredstvom video veze iz Beograda.

Sudsko veće je taj zahtev, medjutim, odbilo i proglasilo zatvorenim dokazni postupak optužbe. Tužiocima je ostavljena mogućnost da naknadno zatraže da ponovo otvore dokazni postupak kako bi Lilića, koji je za vreme rata na Kosovu bio savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, izveli kao svedoka.

Sudjenje je zatim nastavljeno iznošenjem zahteva branilaca za oslobadjanje optuženih po tačkama optužnice koje prema odbrani nisu dokazane.

Zajedno sa Milutinovićem, za progon oko 800.000 kosovskih Albanaca u prvih šest meseci 1999. godine optuženi su tadašnji potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG