Linkovi

Merkel na samitu EU - SAD u Vašingtonu, jedna od tema status Kosova


Angela Merkel, šefica vlade Nemačke koja do 1. jula predsedava Evropskom unijom, učestvovaće na samitu EU i SAD u Vašingtonu, saopštila je danas vlada u Berlinu. U saopštenju se navodi da će u središtu razgovora biti privredne veze, zaštita klime i potpisivanje sporazuma o liberalizaciji vazdušnog saobraćaja. U vladinom saopštenju se kaže i da će biti reči o "aktuelnim spoljnopolitičkim i temama iz oblasti bezbednosne politike, u šta spada i razvoj u Iranu, na Bliskom i srednjem Istoku".

Krajem prošle nedelje je iz vlade potvrdjeno da će delegacije EU, Nemačke i SAD razgovarati o "nizu spoljnopolitičkih tema - o sukobu Izraela i Palestinaca, o stanju u Libanu i Siriji, statusu Kosova, Avganistanu, iranskom atomskom programu, Iraku, Sudanu i Darfuru, Latinskoj Americi i možda o Rusiji". Uoči samita je iz krugova nemačke vlade saopšteno da je "kada se pogledaju teme, jasno da različite konflikte koji na svetu postoje niko ne može da reši sam, ni SAD, ni Nemačka, već se mora delovati zajedno sa partnerima".

Kada je o Kosovu reč, šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je u više navrata istakao da će Nemačka nastojati da ne dodje ni do ruskog veta oko statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN, kao ni do toga da pojedine države priznaju nezavisnost Kosova. Ne pominjući izričito SAD, Štajnmajer je nedavno rekao da "svako ko se odluči ili za veto ili za jednostrano priznanje, mora brižljivo da razmisli kakve to posledice može da ima po Balkan" i istakao da "zato unutar evropskih tela, Kontakt grupe i u Savetu bezbednosti mora da se radi na tome da se oba ovakva poteza spreče".

XS
SM
MD
LG