Linkovi

Svetska zdravstvena organizacija želi da smanji dečiju gojaznost


Fondacija «Robert Vud Džonson», najveći privatni fond u Americi za projekte javnog zdravstva, odvojila je 500 miliona dolara kako bi pomogla u zaustavljanju dečije gojaznosti. To je mnogo novca, ali fondacija saopštava da je to jeftino u poredjenju sa oko 14 milijardi dolara svake godine za tretiranje dece sa prekomernom težinom.

Dečija gojaznost predstavlja problem širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija procnjuje da je 20 miliona dece mladje od pet godina, gojazno, a ti podaci su stari dve godine, tako da je stvarni broj verovatno još veći. Gojaznost je najveći zdravstveni problem ovde u Sjedinjenim Državama. Javna zdravstvena epidemija, sudeći prema Fondaciji «Robert Vud Džonson». Prema njenim podacima, više od jedne trećine američke dece i tinejdžera je predebelo. To je skoro 25 miliona dečaka i devojčica. Gojazna ili deca sa prekomernom težinom su izložena većem riziku od razvoja srčanih oboljenja, dijabetesa, artritisa ili raka kasnije u životu, a imaju i veće šanse da umru ranije ili postanu invalidi. Doktor Risa Lavisu-Morej kaže da je Fondacija «Robert Vud Džonson» spremna da potroši 500 miliona dolara kako bi preokrenula taj trend do 2015. godine. Ona je i predsednica Fondacije.

«Želimo da to bude poziv za akciju. Uz pomoć vlade, školskih administratora, roditelja, zajednice, da se svi okupimo i iznadjemo jednostavno rešenje».

Škole će biti ohrabrivane da obezbede zdravije obroke – da bi se smanjila dostupnost «brze hrane» bogate šećerom i mastima, i da bi se deca motivisala da budu više fizički aktivna kako bi smanjila višak kilograma. Projekat bi mogao da bude nazvan na primer «Šetnje sredom» -- kada svaki djak iz ove osnovne škole u Arkanzasu treba da se prošeta posle ručka. Učiteljica Henrijeta Sprauls kaže da deca jedva čekaju neku rekreaciju.

«Svaki put kada me vide pitaju me da li mogu da preskaču konopac».

Pre četiri godine, zdravstveni zvaničnici u Arkanzasu odlučili su da nešto mora da se preduzme povodom problema gojaznosti u toj državi. Doktor Džo Tompson je najviši zdravstveni zvaničnik.

«Kada vidimo da bolesti odraslih počinju da se pojavljuju kod dece, ne možemo a da ne preduzmemo akciju».

Profesor Kejt Tomas Ejub nada se da će novac pomoći da deca i njihovi roditelji poboljšaju navike u ishrani.

«Nadam se da će motivisanje roditelja takodje biti deo toga, zato što možemo da radimo sve što želimo u zajednici, školi i tako dalje i to je dobro, ali će postati sekundarno u odnosu na to šta se dešava kod kuće».

Uzimanje hrane koja sadrži mnogo šećera i masti, a sa malo hranljivih vrednosti postalo je globalni problem. Takodje, to je i životni stil bez mnogo kretanja. Zbog toga što nema opštih standarda za dečiju gojaznost, Svetska zdravstvena organizacija trenutno razvija ono što je nazvano «tabela preporuka za rast» za školsku decu i adolescente. Svetska zdravstvena organizacija želi da smanji dečiju gojaznost do 2015. godine. Fondacija «Robert Vud Džonson» nada se da će do tada sve američke porodice živeti zdravijim životnim stilom.

XS
SM
MD
LG