Linkovi

U izveštaju MMF predvidja se dinamični rast globalne ekonomije


U izveštaju MMF-a, sačinjenom uoči redovnog godišnjeg sastanka, kaže se da će stopa rasta svetske ekonomije ove godine iznositi 4,9 odsto, pola procenta manje nego prošle godine. Glavni ekonomista MMF-a, Sajmon Džonson, kaže da je to uglavnom zbog slabijeg rasta američke ekonomije, koja će, kako se očekuje, rasti po stopi od 2,2 odsto.

“To je delom odraz i slabije performanse u drugoj polovini 2006 i očekivanja da će teškoće na tržištu nekretnina još neko vreme predstavljati problem. Ipak, očekuje se da će američka ekonomija povratiti svoj zamah krajem ove i početkom sledeće godine.”

Džonson kaže da će britanska i druge evropske ekonomije nastaviti sa pozitivnim rastom, ali da bi Kanada i Meksiko mogli da osete posledice usporavanja američke ekonomije. Japan, koji se još oporavlja od 10-ogodišnje stagnacije ,trebalo bi da napravi pomak - odnosno da ostvari rast od 2,3 odsto. U izveštaju se navodi da će najbrže rastuće ekonomije - ruska, indijska i kineska, donekle usporiti rast ali da će i imati veću stopu od drugih zemalja.

“U Kini, rast je donekle usporen u drugoj polovini 2006, što je delom posledica mera da se obuzdaju finansijska tržišta. Ipak, očekuje se da će kineska ekonomija ove godina rasti po stopi od 10 odsto.”

U izveštaju se takodje kaže da izgleda da je oprost dugova nekim afričkim zemljama pomogao, dok najuspešnije medju njima, poput Gane i Tanzanije, očekuju rast od 5 do 6 odsto.”

U razgovoru sa novinarima uoči sastanka Svetske Banke i MMF-a, predsednik SB Pol Vulfovic kritikovao je razvijene zemlje, uključujući i SAD, zbog smanjenja razvojne pomoći Africi od pet odsto posle samita Grupe 8 u Škotskoj 2005. godine.”

“Sada zaista postoji neizvesnost da li će obećanje sa samita u Škotskoj da se pomoć Africi udvostruči do 2010. biti ostvareno.”

To pitanje biće pored ostalih razmotreno na sastanku dve finansijske institucije ovog vikenda u Vašingtonu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG