Linkovi

Zoran Lilić na suđenju Milanu Milutinoviću, Vojislav Šešelj u sudnici


Nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić trebalo bi, po najavi tužilaca, da sledeće nedelje svedoči na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom.

Prošlog ponedeljka, tužioci su u sudnici rekli da će Lilića pred sudije izvesti u utorak, 1. maja. Liliću je preko suda u Beogradu uručen obavezujući nalog Tribunala za svedočenje, ali on iz zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Hag protekle sedmice, kada je bilo planirano da svedoči. Lilić će biti poslednji svedok optužbe na suđenju.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, tokom prvih šest meseci 1999, Lilić je bio savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. On je, kao svedok optužbe, dao iskaz na suđenju Miloševiću pred Haškim tribunalom. Za progon Albanaca sa Kosova, zajedno sa Milutinovićem optuženi su Nikola Šainović, u to vreme potpredsednik vlade SRJ, i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

U sredu, 2. maja, pred sudiju u Hagu će biti izveden lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Pretpretresni sudija Žan-Klod Antoneti će sa stranama u postupku razmotriti napredak u pripremama za suđenje. Narednih dana, sudsko veće Patrika Robinsona saslušaće iskaze poslednjih svedoka optužbe na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću, optuženom za artiljerijske i snajperske napade na Sarajevo 1994-95. Prema odluci sudskog veća, tužioci svoj dokazni postupak moraju završiti do četvrtka, 3. maja.

Sledeće nedelje biće nastavljena i suđenja oficirima VRS optuženima za genocid u Srebrenici, te liderima bosanskih Hrvata koji se terete za zločine nad Muslimanima u srednoj Bosni i zapadnoj Hercegovini. Tribunal sutra neće raditi zbog praznika, rođendana holandske kraljice.

XS
SM
MD
LG