Linkovi

Standardi o gorivu predstavljaju presudni korak u bezbednosti energetskih izvora


Američka agencija za zaštitu životne sredine privodi kraju plan novih regulativnih standarda za povećnje upotrebe obnovljivih goriva. Uspostavljanjem standarda na nacionalnom nivou u Sjedinjenim Državama bi se u narednih deset godina povećala upotreba etanola i biodizela, a znatno smanjila upotreba benzina.

Standardi o gorivu koje danas najavljujemo predstavljaju presudni korak u povećanju bezbednosti energetskih izvora u zemlji, kaže Samjuel Bodman američki sekretar za energetiku. Bodman ističe da je uvođenje standarda za obnovljiva goriva deo plana predsednika Buša za podsticanje proizvodnje alternativnih goriva i smanjenje američke zavisnosti od inostrane nafte.

“To je samo prvi korak u agresivnoj strategiji koju je predsednik predložio kako bi se američka zavisnost od benzina u narednih deset godina smanjila za 20 odsto“.

Nacionalni standardi predviđju godišnju kvotu tako da bi rafinerije bile primorane da koriste više obnovljivih goriva poput etanola i biodizela. Direktor agencije za zaštitu čovekove sredine Stiven Džonson kaže da je kvotom za 2007. predviđeno da se više od četiri odsto goriva prodatog u Sjedinjenim Državama proizvede od obnovljivih izvora kao što su žitarice.

”Do 2012. u tankerima širom zemlje će biti 28 milijardi i 400 miliona litara goriva proizvedenog od useva sa poljoprivrednih dobara i obnovljivih goriva“.

Iako je programom predviđeno smanjenje godišnje potrošnje benzina za gotovo 15 milijardi litara, etanolska goriva mogu smanjiti potrošnju čak za 30 odsto. Nikol Nejson, šef nacionalne službe za bezbednost na putevima, kaže da to ukazuje na potrebu izmene propisa kojima se regulišu merila za potrošnju goriva američkih automobila.

”Svi imamo isti cilj, da štedimo gorivo, ali bi ograničavanje potrošnje moglo da ima negativne posledice po bezbednost i privredu“.

Premda Agencija za zaštitu čovekove sredine navodi da bi se novim standardima emisija štetnih gasova do 2012. smanjila i do 13 metričkih tona, reakcije organizacija za zaštitu životne sredine su različite. Pobornici čistog vazduha kažu da etanol doprinosi smanjenju nivoa ugljenmonoksida, ali takođe proizvodi azot dioksid - ključni element smoga.

XS
SM
MD
LG