Linkovi

UN: 300.00 dece služe kao vojnici u pobunjeničkim i državnim armijama


Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč saopštila je da u vojsci Demokratske republike Kongo ima vojnika starih svega 13 godina. Ta organizacija apeluje na vlasti u Kongu da oslobode izmedju 300 i 500 dečaka, nasleđenih kada su vlasti u Kongu apsorbovale vojnike bivših pobunjeničkih komandanta u skladu sa mirovnim planom. Situacija u Kongu nije jedinstvena. Ujedinjene nacije procenjuju da 300.00 dece služe kao vojnici u pobunjeničkim i državnim armijama širom sveta.

Organizacija Hjuman Rajts Voč je saopštila da je prosečan uzrast dece-vojnika izmedju 13 i 17 godina, a ima i onih od svega 8 ili 9 godina. Većina je na silu odvedena iz svojih sela da bi služili kao vojnici, gerilci ili u pozadinskim službama u više od 50 zemalja. U borbama rukuju oružjem, služe kao ljudski detektori mina, učestvuju u samoubilačkim misijama, kao špijuni, kuriri ili izvidjači. Aktivista za ljudska prava dece u organizaciji Hjuman Rajt Voč, Džo Beker, kaže da su deca obično poslušni vojnici jer su ranjivi i lako ih je zaplašiti.”

“Često ih primoravaju na zlodela protiv članova svojih zajednica, a ponekad i protiv članova sopstvenih porodica. Devojčice se često koriste kao žene komandanata i praktično su u seksualnom ropstvu... Preti im se smrću ako pokušaju da pobegnu, pa ih čak primoravaju da ubijaju drugu decu koja su pokušala bekstvo.”

Studije pokazuju da takva deca stiču psihološke ožiljke. Istraživač Ilse Derloin je zajedno sa kolegama intervjuisala više od 300 bivših dečaka-vojnika, koje su oteli pripadnici ugandskog pobunjeničkog pokreta, Božija vojska otpora. 97 odsto njih imalo je post-traumatičan stres, nakon dve godne provedene u vojsci. Derloin kaže da se njihovi problemi ogledaju u tipičnim sindromima -- košmarnim snovima, nesanici i teškoćama u koncentraciji.

“Te posledice se ne leče vremenom. Čak i deca koja su se odavno vratila normalnom životu i dalje pate od post-traumatičnog stresa.”

Medjunarodna zajednica se proteklih godina usredsredila na problem dece vojnika, a Medjunarodni krivični sud definiše regrutovanje dece u vojsku kao ratni zločin. Savet bezbednosti je osudio takvu praksu i od 1999. godine usvojio je 6 rezolucija protiv takve prakse. Džo Beker kaže da bi svaka zemlja trebalo da uvede sopstvene kazne protiv onih koji se bave krijumčarenjem dece vojnika.

XS
SM
MD
LG