Linkovi

Džordž Tenet, izneo ozbiljne kritike na račun potpredsednika Čejnija


Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) oštro je kritikovao potpredsednika Dika Čejnija i druge funkcionere Bušove administracije, rekavši da su poveli zemlju u rat sa Irakom, bez ozbiljne debate o tome da li Sadam Husein predstavlja neposrednu pretnju Sjedinjenim Državama. Džordž Tenet je te optužbe izneo u novoj knjizi koja bi trebalo da bude objavljena naredne nedelje.

Tenet je bio direktor CIA-e od 1997. do 2004. godine i u svojoj novoj knjizi ”U epicentru oluje“ bleži da, koliko zna, nikada nije vodjena ozbiljna debata unutar Bušove administracije o tome koliko Irak predstavlja neposrednu pretnju. On dodaje da nikada nije bilo značajnih diskusija o mogućnosti da se obuzda Irak bez invazije. Bivši direktor CIA-e takodje je optužio potpredsednika Dika Čejnija, velikog zagovornika rata, da je pokušavao da na druge prebaci krivicu za odluku da se izvrši invazija na Irak, kada je postalo jasno da neće biti pronadjeno nuklearno, hemijsko niti biolossko oružje. Tenet priznaje da je jednom upotrebio termin ”sigurna stvar“ *(slam dunk) tokom diskusija u Beloj kući o tome da li i Iraku ima oružja za masovno uništenje.

Medjutim, on je istakao da je potpresednik kasnije tu njegovu frazu izvukao iz konteksta, kako bi implicirao da je administracija odlučila da krene u rat, isključivo na bazi obaveštajnih podataka CIA-e:

”Slušajući potpredsednika u emisiji mreže NBC, Meet the press, u petoj godini nakon napada 11. septembra, čuo sam da kaže“ Pa Džordž Teent je rekao da je to izvesna stvar i da oružje postoji.“ Kao da sam mu bio potreban ja da to kažem da povede rat.“

Tenet je u intervjuu za program “60 minuta“, TV mreže CBS optužio administraciju predsednika Buša da ga je iskoristila kao žrtveno jagnje za obaveštajne propuste pred rat u Iraku. Savetnik u Beloj kući Den Bartlet je u emisiji TODAY TV na NBC-u negirao je da nije bilo ozbiljne debate unutar administracije, pre no što je doneta odluka da se povede rat u Iraku:

”Neko ko je čitav ovaj mandat bio u Beloj kući razume da je predsednik vagao sve moguće predloge i konsekvence, pre no što je doneo takvu odluku.“

2004.godine predsednik Buš je nagradio Teneta predsedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom. U svojoj knjizi Tenet predstavlja predsednika Buša uglavnom u pozitivnom svetlu i hvali ga zbog liderske uloge nakon terorističkih napada 2001.godine. Tenet je, međutim, skeptičan da će nedavno povećanje broja vojnika u Iraku dovesti do uspeha jer, kako kaže, strahuje da se sektaško nasilje otelo kontroli i da američke snage neće biti u stanju da ga znatno umanje.

XS
SM
MD
LG