Linkovi

Gornji dom ruskog parlamenta izglasao prekid veza sa Estonijom


Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je usvojio predlog da se od predsednika Vladimira Putina zatraži da prekine diplomatske odnose sa Estonijom. U glavnom gradu Talinu došlo je do sukoba pošto su estonske vlasti uklonile prošle noći iz centra grada spomenik ruskim vojnicima palim u drugom svetskom ratu.

Ruski zakonodavci su se poveli za primerom predsedavajućeg Parlamneta, Sergeja Mironova, i ogromnom većinom glasova odobrili zakonski predlog kojim se od predsednika Putina traži da prekine diplomatske odnose sa Estonijom zbog pomenutog indicenta.

Mnogi Estonci smatraju taj spomenik ružnim podsetnikom na sovjetsku okupaciju koja je trajala skoro pet decija, ali ruska manjina u Estoniji -- koja čini jednu trećinu populacije -- smatra bronzanu statuu ruskog vojnika spomenikom za sve one koji su dali život u borbi protiv nacističke Nemačke.

Mironov je rekao zakonodavcima da je prevršena svaka mera u izvrgavanju ruglu ruskih vojnika, aludirajući na četvoromesečni spor oko pitanja da li da se sporni spomenik iz centra Talina premesti na neku drugu lokaciju.

Mironovljev stav je podržao i predsedavajući Komiteta Dume za medjunarodne odnose, Konstantin Kosačjov.

Kosačjov je rekao da je pomeranje spomenika varvarski čin skrnavljenja koji je pod okriljem noći sprovela estonska vlada.

A estonski zavničnici kažu da su naredili da se spomenik premesti na novu, tajnu lokaciju kako bi ga zaštitili od rušenja. Prošle noći je jedna osoba nastradala a preko četrdeset povredjeno u sukobu sa policijom koja je odgovorila suzavcem.

U noćačnjem nasilju, najgorem u Estoniji od kako je ta baltička zemlja povratila nezavisnost od Moskve 1991, uhapšeno je 300 ljudi.

Mada rezolucija usvojena u gornjem domu ruskog parlamneta nije obavezujuća, ona doliva vatru na već ionako zategnute odnose izmedju Moskve i Talina i to upravo pred proslavu majskih praznika kojima se obeležavaju užasi rata u kojem je, samo u Sovjetskom Savezu, život izgubilo 25 miliona ljudi.

Neposredno posle glasanja u ruskom parlamentu, estonski ministar odbrane je saopštio da su odloženi radovi na ekshumaciji posmrtnih ostataka sovjetskih vojnika, sahranjenih ispod spomenika. Bez ikavog objašnjenja, ministar je samo rekao da će s tim u vezi uskoro biti razmotreni novi planovi.

XS
SM
MD
LG