Linkovi

Beograd misiji UN uručio predlog nadgledane autonomije za Kosovo


Delegacija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovarala je u Beogradu sa zvaničnicima Srbije, predstavnicima političkih stranaka i nevladinih organizacija. Ambasador Belgije pri UN Johan Verbeke, izjavio je nakon sastanaka da u Beogradu "postoji spremnost da se nadje rešenje za Kosovo".

Ambasador Verbeke koji predvodi misiju UN je rekao je da mu je na sastanku sa srpskim premijerom Vojislavom Kostunicom uručen dokument sa predlogom o nadgledanoj autonomiji za Kosovo.

"Postoji spremnost da se nadje rešenje za Kosovo. Mogu da potvrdim da je premijer Koštunica elaborirao svoje predloge koji se tiču nadgledane autonomije i da smo dobili pisani dokument koji ćemo odneti u Njujork na dalje razmatranje. Takođe, za nas je veoma korisno što smo dobili sažete stavove Srbije po ovom pitanju", rekao je Verbeke.

"Za njih je neobično mnogo značilo to što je tokom naših izlaganja krajnje jasno, precizno, sažeto i konkretno rečeno kako Srbija vidi buduće rešenje u smislu nadgledane autonomije, najvećeg mogućeg stepena autonomije. Ovaj put je to tačno i vrlo precizno objašnjeno, sve ono što nam se do sada prebacivalo da, navodno, nismo dovoljno jasno rekli šta hoćemo i šta predlažemo. Ovaj put to nije moglo biti jasnije", rekao je savetnik premijera Koštunice, Vladeta Janković.

Delegacija Saveta bezbednosti potom je doputovala na Kosovo gde će u petak razgovarati sa najvišim kosovskim i međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima manjina i verskih zajednica

Susret s novinarima zakazan je za subotu na prištinskom aerodromu odakle će delegacija otputovati u Beč na razgovore sa Martijem Ahtisarijem.

XS
SM
MD
LG