Linkovi

Koštunica: Došlo vreme da se reši pitanje povratka prognanih Srba


Premijer Srbije, Vojislav Koštunica ponovio je dan ranije iznet Vlade da će od misije Saveta bezbednost tražiti da taj organ Ujedinjenih nacija definiše jasan plan i aktivnosti koje će obezbediti da se svi prognani Srbi vrate na Kosovo.

Koštunica je naveo da je došlo vreme da se konačno pokrene i reši pitanje povratka 200.000 prognanih Srba, koje je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari u potpunosti zaboravio u svom planu. Vlada Srbije je uverena da Savet bezbednosti može svjim snažnim autoritetom da pokrene i obezbedi masovni povratak proganih Srba, ali nažalost mi do sada nikada nismo čuli odlučno zalaganje ključnih država međunarodne zajednice da se pitanje prognanih mora rešiti konkretnim merama i u konkretnom vremenskom periodu, naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će izveštaj Misije Saveta bezbednosti biti veoma važan za dalje rešavanje pitanja statusa Kosova i da se već sad može predvideti da će ona preporučiti da se nastavi proces na osnovu Ahtisarijevog predloga i da će biti značajan napredak ako uključi i delove izveštaja Kai Eidea.

Agencija Beta, međutim, saznaje u dobro obaveštenim krugovima da je preliminarni program posete misije Saveta bezbednosti srpskim enklavama na Kosovu ispod očekivanja zvaničnog Beograda, jer ne obuhvata neke neuralgične tačke, kao što je na primer Orahovac.

XS
SM
MD
LG