Linkovi

U Berlinu se sutra održava sastanak Kontakt grupe o Kosovu


U Berlinu će se sutra održati sastanak Kontakt grupe o Kosovu na nivou političkih direktora ministarstava inostranih poslova šest zemalja članica. Prema navodima nemačkih diplomatskih izvora, sastanak se održava u okviru praćenja procesa odredjivanja statusa Kosova, a biće nastavljen razgovor započet prošle sedmice u Moskvi na sastanku Kontakt grupe na nižem nivou. Sutrašnji sastanak koji se održava pred posetu misije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Prištini i Beogradu, biće, kako je navedeno, zatvoren i ne bi trebalo očekivati odluke ili dogovore o kojima bi bila informisana javnost. Nemačka je članica Kontakt grupe i do 1. jula predsedava Evropskom unijm.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer juče je u okviru trojke EU u Luksemburgu o otvorenim pitanjima, pa i o Kosovu, razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim. Lavrov je juče posle sastanka sa "trojkom" ponovio ruski stav da odluka o statusu Kosova mora biti podržana "od svih" i rekao da pregovore i proces rešavanja statusa Kosova treba nastaviti pošto se sagleda kako su dosad sprovedene odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Zamenik nemačkog ministra inostranih poslova Gernot Erler je nedavno ocenio da ni onima koji dobro poznaju rusku politiku nije lako da protumače šta Moskva sada zapravo želi oko Kosova.

"Moguće da Rusija sada reaguje na to što se Kontakt grupa često sastajala bez nje i želi da pokaže da bez Moskve ništa ne može da se radi. Ali to bi onda značilo da ni u Rusiji nemaju ozbiljan plan za drugačije rešenje statusa Kosova", rekao je Erler.

Nemački šef diplomatije Štajnmajer je već ranije u više navrata istakao da će Nemačka nastojati da se ne dodje ni do ruskog veta oko Kosova u Savetu bezbednosti UN, kao ni do toga da pojedine države priznaju nezavisnost Kosova.

"Svako ko se odluči ili za veto ili za jednostrano priznanje, mora brižljivo da razmisli kakve to posledice može da ima po Balkan. Zato mi moramo unutar evropskih tela, Kontakt grupe i u Savetu bezbednosti da radimo na tome da se oba ovakva poteza spreče", rekao je Štajnmajer nedavno u jednom novinskom intervjuu.

Ruski mediji su prošle sedmice posle sastanka Kontakt grupe citirali ocenu neimenovanog diplomate da u ovom telu postoje "ozbiljne nesuglasice oko Kosova" kao i stav da je skup u Moskvi "pomogao da se pozicije približe".

XS
SM
MD
LG