Linkovi

Istraživanja pred drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj


U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, 6. maja, Nikola Sarkozi osvojiće izmedju 52 i 54 odsto glasova, dok će Segolen Roajal osvojiti izmedju 46 i 48 odsto glasova, procenjuju francuske agencije za istraživanje javnog menjenja. Prema agenciji za istraživanja javnog mnjenja Ipsos, kandidat desnice Sarkozi osvojiće u drugom krugu izbora 54 posto glasova, dok će socijalistkinja Roajal osvojiti 26 posto glasova. Agencija BVA Sarkoziju predvidja 52 posto glasova, a Roajalovoj 48 posto glasova dok agencija CSA predvidja da će kadidat desnice osvojiti 53,5 posto, a kandidatkinja levice 46,5 posto.

Analitičari predvidjaju da će glasači ekstremnog desničara Žan-Mari Le Pena uglavnom glasati za Sarkozija, dok će glasove kandidata centra Fransoa Bajrua ravnomerno raspodeliti oba kandidata. Uoči drugog kruga, na francuskoj državnoj televiziji TF1 2. maja održaće se debata predsedničkih kandidata Nikolasa Sarkozija i Segolen Roajal, potvrdila je ta televizija. O velikom interesovanju Francuza za izbor novog šefa države govori i rekordan broj upisanih birača, 44,5 miliona, što je za 3,3 miliona više nego prošle godine.

Agencija Frans pres objavila je glavna predizborna obećanja Sarkozija i Roajalove, koja bi trebalo da budu u centru kampanje za drugi krug izbora, 6. maja.

Zaposlenje i zarada:

Sarkozi: Manje striktni jedinstveni ugovori o radu. Otpuštanje radnika uz medjusobnu saglasnost. Zaobilaženje zakona o 35-časovnoj radnoj nedelji oslobadjanjem poreza na dodatne radne sate. Obećanje "pune zaposlenosti" za pet godina.

Roajalova: Povećanje minimalne bruto zarade a 1.500 evra za pet godina. Izmene zakona o 35-časovnoj radnoj nedelji kako bi se uklonili "negativni efekti". "Ugovor o prvoj šansi" za mlade nekvalifikovane radnike, uz pomoć države. Garantovanje 90 odsto plate celih 12 meseci posle gubitka posla.

Imigracija:

Sarkozi: Stvaranje "ministarstva za integraciju i nacionalni identitet". Restrikcije u spajanju porodica.

Roajalova: Automatsko regulisanje statusa nakon 10 godina provedenih u Francuskoj. Regulisanje u zavisnosti od školovanja dece i ugovora o radu.

Evropa:

Sarkozi: Novi, pojednostavljeni evropski ustav koji bi ratifikovao parlament.

Roajalova: Novi referendum 2009. o medjunarodnom sporazumu koji bi bio ojačan socijalnim delom.

XS
SM
MD
LG