Linkovi

Predsednik Buš: Veštački rok za povlačenje iz Iraka neprijatelju bi poslao jasnu poruku


Predsednik Buš je ponovio protivljenje odredjivanju bilo kakvog roka za povlačenje američkih vojnika iz Iraka, čime je nastavljen njegov okršaj sa opozicionim Demokratama oko finansiranja rata.

Dok se retorika obe strane usijava iz dana u dan, predsednik Buš je razmenio oštre kritike sa liderom senatske manjine, Harijem Ridom, koji je i dalje rešen da Bušu uputi predlog zakona o finansiranju vojnih operacija kojim se odredjju planirani datumi za povlačenje većine američkih vojnika iz Iraka. Rid je objavio delove govora u kome optužuje predsednika da negira realnost situacije u Iraku, i dodaje da će mu Kongres, u kome većinu imaju Demokrate, pokazati put ka novoj strategiji za Irak. Posle sastanka sa komandantom američkih snaga u Iraku, generalom Dejvidom Petreusom, Buš je uzvratio paljbu.

“Duboko sam uveren da političari u Vašingtonu ne bi trebalo da govore generalima kako da obavljaju svoj posao.”

Predsednik je ponovio svoju tvrdnju da bi odredjivanje datuma za povlačenje američkih snaga iz Iraka bilo “katastrofalno” za obe države.

“Veštački rok za povlačenje bi neprijatelju poslao poruku: “samo sačekaj da odu”. Iračanima bi rekao “nemojte da obavljate teške zadatke neophodne za ostvarenje naših ciljeva”, i ujedno bi obeshrabrio naše vojnike.”

Buš je priznao da Irak i dalje potresa, kako se izrazio “strahovito nasilje”. No, predsednik odlučno tvrdi da trenutno nagomilavanje američkih snaga u Iraku pokazuje znake napretka u ublažavanju sektaških konflikta, dok se iračkoj vladi daje potrebno vreme da konsoliduju demokratsku upravu.

Ovu tvrdnju energično osporavaju mnoge Demokrate, koje kažu da povećanje broja vojnika samo produbljuje strategiju koja se već pokazala neuspešnom. Demokrate kao što je senator Rid kažu da je Iraku očajnički potrebno političko rešenje koje bi postigle zaraćene frakcije, ali da je njihova motivacija da pronadju kompromis umanjena ako Iračani veruju da će američke snage beskonačno ostati u njihovoj zemlji. Predsednik Buš obećao je da će uložiti veto na bilo koji predlog zakona koji bi sadržao rok za povlačenje. Pentagon tvrdi da su mu hitno potrebna nova finansijska sredstva kako bi se nastavile operacije u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG