Linkovi

U svetu raste takozvani pokret za poštenu trgovinu


U Americi, Evropi, Kanadi, Meksiku, Japanu, Australiji i Novom Zelandu raste takozvani pokret za poštenu trgovinu, čiji cilj je da se poljoprivrednicima iz zemalja u razvoju omogući da prodaju svoje proizvode po adekvatnim cenama. Fondacija za poštenu trgovinu sa sedištem u Britaniji nedavno je završila dvonedeljnu kampanju sa ciljem da ubedi potrošače da kupuju proizvode sa oznakom poštene trgovine.

Počelo je sa kafom i bananama, a zati se proširilo na vino, čaj, pa čak i rublje. Kao i potrošači u drugim razvijenim zemljama i Britanci žele da kupuju proizvode koji su proizvedeni pod etičkim uslovima što znači da proizvodjači za njih mogu da dobiju pristojnu cenu. Fondacija za poštenu trgovinu je jedna od 16 sličnih organizacija širom sveta i ima strogi sistem sertifikacije kako bi se obezbedilo da poljoprivrednicima bude garantovana odredjena cena za njihove proizvode, često veća od prosečne cene na tržištu.

Sistemom sertifikacije takodje se nastoji da najamni radnici u zemljama u razvoju mogu da dobiju adekvatne nadnice, da se ne dozvoli dečiji rad, a de se ujedno omogući organizovanje sindikata. «Ko-op» je prvi lanac samousluga u Britaniji koji je prihvatio proizvode pod uslovima poštene trgovine još 1992. godine kada je počeo da prodaje sertifikovanu kafu. Bred Hils je menadžer ove kompanije za potrošnju. On kaže da su količina i broj sertifikovanih proizvoda koje prodaje «Ko-op» vremenom postojano rasli.

«'Ko-op' i dalje ima najveći asortiman sertifikovanih prozvoda koji se kreće od povrća i kafe do slatkiša, piva, proizvoda od pamuka itd... Mi stalno nastojimo da pronadjemo načine za inovaciju i da proširimo poštenu trgovinu na nova tržišta.»

Prema najnovijim podacima, na proizvode sa oznakom poštene trgovine utroši se oko 580 miliona dolara godišnje. Očekuje se da će se prodaja takvih proizvoda u Britaniji udvostručavati svake godine. Herijet Lem, izvršni direktor Fondacije za poštenu trgovinu, smatra da će najveći porast biti zabeležen u velikim lancima prodavnica.

«Na primer, imate kompanije poput 'Marksa i Spensera' koje su prošle godine prebacile sav svoj asortiman čajeva i kafe na proizvode sa oznakom poštene trgovine. Još jedan primer je lanac 'Sainsbury's', koji je nedavno prešao na tu vrstu banana. To su značajni koraci - ne samo zbog toga što vi ili ja možemo da odemo u bilo koju prodavnicu i da nadjemo proizvode sa oznakom poštene trgovine, nego zato što se time sve više utvrdjuje i novi standard – a to je standard poštene trgovine,» kaže Lem.

Prerko 260 kompanija u Britaniji sada nudi takve proizvode. To znači da i potrošači sve više obraćaju pažnju na ovaj novi trend i vode računa o etičkim normama prilikom kupovine. Ponovo Herijet Lem.

«Ljudi moraju da shvate da postoji problem u trgovini. Moraju da shvate da mnogi žive u teškom siromaštvu, na primer mali proizvodjači kafe. Pre nekoliko godina cene kafe su bile rekordno niske i mnogi proizvodjači, na primer u Etiopiji, morali su da prodaju limene krovove sa svojih kuća, da prestanu da šalju decu u školu i vrate se isključivo uzgajanju useva za sopstvenu ishranu. Kada britanski potrošači to saznaju - svakako da nisu zadovoljni. Oni ne žele da doprinose problemima u drugim delovima sveta,» kaže Lem.

Prošle godine britanski potrošači su potrošili oko 10 miliona dolara za proizvode sa oznakom poštene trgovine od pamuka - jedan od skorijih dodataka ovom trendu. Lanac trgovina «Marks i Spenser» je medju onima koji planiraju da prodaju više takvih proizvoda narednih godina. Taj trend svakako znači veliko poboljšanje za najsiromašnije poljoprivrednike na svetu. Dodatne zarade ostvarene od prodaje proizvoda sa oznakom poštene trgovine ulažu se u obrazovanje, stambenu izgradnju i proizvode za negu dece u zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike.

XS
SM
MD
LG