Linkovi

Mali broj stranih kompanija razmatra poslovanje u Iraku


Mali broj inostranih kompanija – osim onih koji posluju direktno s vojskom – razmatraju mogućnost poslovanja u Iraku dokle god se ne poboljša bezbednosna situacija. Ipak, uprkos nasilju, američki zvaničnici tvrde da mogućnosti postoje, pre svega u poluautonomnom kurdskom regionu na severu, gde se ekonomija brzo razvija. Američki zvaničnici smatraju područje severnog Kurdistana kapijom za kasnije poslovanje u ostalim delovima zemje.

Građevinarstvo je jedan od znakova ekonomskog buma u Kurdskom regionu na severu Iraka, u čijem se glavnom gradu Irbilu iznad minareta izdižu kranovi. Građevinarstvo i druge poslovne aktivnosti doprinose rastu ekonomije od 10 odsto godišnje, kako procenjuje Frenk Lavin, podsekretar Sekretarijata za trgovinu. Na nedavnom seminaru u Vašingtonu, on je apelovao na američke kompanije da razmotre mogućnost delovanja sa Kurdistanskog područja na severu zemlje, u skladu sa strategijom koju je nazvao Inicijativom severne kapije.

«Ako ste američka kompanija i razmišljate o iračkoj strategiji, razmislite o Kurdskom regionu kao mogućoj kapiji prema Iraku, jer je tamo bezbednosna situacija pod kontrolom. Imate veliki prostor za donošenje poslovnih odluka, jednostavnije je širiti posao, graditi i zapošljavati i to može da bude razumna platforma za opsluživanje ostatka Iraka», kaže Lavin.

Iako se nijedan američki proizvođač nije ustoličio u Kurdistanu, američki proizvodi su dostupni – jer se dovoze iz Turske. Lavin veruje da je region zreo za strane investicije.

«Ono što im je odmah potrebno je rafinerija nafte i proizvodnja energije. Ali u toku je veliki bum u rekonstrukciji i maloprodaji. Gotovo sve što biste mogli da prodate u Turskoj ili Kuvajtu, mogli biste da prodate u Kurdskom regionu», kaže Lavin.

Na iračke velike rezerve nafte otpada najveći deo prošlogodišnjeg izvoza u vrednosti od gotovo 30 milijardi dolara. Nafta će i da ostane najprivlačnija roba za potencijalne investitore iz inostranstva. Petrohemijski sektor nudi posebno povoljne poslovne mogućnosti.

Ali jedino pod uslovom da prestane nasilje koje i dalje besni u nekim delovima zemlje. Zvaničnik Sekretarijata za trgovinu priznaje da stranih investicija neće biti sve dok Iračani ne prekinu nasilje.

«Rekao bih da oni moraju to da shvate. Mislim da će morati da uzmu stvar u svoje ruke, jer će ceo biznis da ode na neku drugu stranu. Za poslovanje je potrebna bezbedna sredina i ako ljudi nemaju poverenje da se Irak kreće u dobrom smeru, otićiće na neko drugo mesto», kaže Lavin, koji u međuvremenu, zajedno sa drugim američkim zvaničnicima, traži od Iračke vlade da sprovede zakon o investicijama da bi se pripremila za trenutak kada Američki i strani investitori požele da posluju u Iraku.

XS
SM
MD
LG