Linkovi

Iranska Revolucionarna garda formirana pre dvadeset osam godina


Nedavno zarobljavanje 15 britanskih mornara u Persijskom zalivu skrenulo je pažnju na pripadnike iranske Revolucionarne garde, pazderane. Agenti garde bili su optuženi da pružaju pomoć pobunjenicima i terorističkim grupama u Iraku i Libanu.

Pasdarani, kako navode zapadni analitičari, deluju odvojeno od regularne vojske. Imaju svoje kopnene i pomorske snage, unutrašnju i spoljnu obaveštajnu službu i igraju važnu ulogu na iranskoj političkoj sceni. Iranska Revolucionarna garda formirana je pre dvadeset osam godina. Mohsen Sazegar, je bio u pratnji Ajatole Homeinija 1979. godine kada se iz izbeglištva vratio u Iran. Pošto nova, Homeinijeva revolucionarna, vlada nije imala poverenja u regularnu vojsku Sazegaru je dat zadatak da oformi nove snage, odnosno branioce revolucije.

”Sećam se tih dana. Izučavao sam delatnosti američke Nacionalne garde, šavjcarske i izraelske vojske kao i Vijet-kongovaca i načine na koji se mobilišu obični ljudi koji bi branili zemlju i bili u stanju da pomognu regularnoj vojsci.“

Posle napada Sadama Huseina na Iran 1980. oskudno naoružani, ali žestoko odani, pasdarani bili su u prvim linijama fronta. Tokom godina, pasdarani su prerasli u visoko disciplinovane i duboko ideološke snage koje sada broje oko 125 hiljada pripadnika.

Osnivač pasdarana Mohsen Sazegar, koji je napustio Iran 2003. po izlasku iz zatvora, gde je bio zbog svojih disidentskih pogleda, a sada predaje na univerzitetu Harvard, kaže da islamska Revolucionarna garda sada ima ulogu na iranskoj političkoj sceni i da od vlada dobija unosne poslove.

“Revolucionarna garda je pretvorena u neku vrstu organizacije, odnosno postala je
vlada unutar vlade. Oni su poput KGB-a, jer imaju i svoju tajnu službu, poput Crvene armije, poput komunističke partije, a vode i brojne kompanije. “

Sadašnji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je 2005. pobedio na izborima, je pasdaranski veteran iz iransko-iračkog rata. Međutim analitičar Karim Sadžadpur, sa Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, samtra da to, što je Ahmadinedžad nekada imao veze sa pasdaranima, ne znači da ih on i kontroliše.

“Revolucionarna garda je postala veoma jaka sila u Iranu i ima ogromne ekonomske interese i sredstva. Vrlo su aktivni na političkoj sceni i njihove specijalne jedinice rukovode operacijama u Libanu i Iraku. Međutim, iranska Revolucionarna garda je pod kontrolom vrhovnog vođe ajatole Alija Hameneija.“

Specijalne jedinice u sastavu islamske Revolucionarne garde, poznate pod nazivom Kuds (što znači Jerusalim) operišu van zemlje. Američki general-pukovnik Rej Odierno, komandant multinacionalnih snaga u Iraku kaže da pripadnici Kudsa treniraju i snabdevaju oružjem pobunjenike u Iraku.

”Očito je da iranska Revolucionarna garda nastoji da se meša u situaciju u Iraku jer stalno otkrivamo njihove pošiljke oružja. Znamo da neke pobunjeničke grupe od njih primaju novac tako da to pokušavamo da sprečimo.“

Američka vojska je u decembru pritvorila petoricu Iranaca za koje je tvrdila da su operativci iranske Revolucionarne garde, dok je Teheran tvrdio da se radi o diplomatama. Stručnjaci smatraju da se ovaj incident može smatrati jednim od povoda za prošlomesečno zarobljavanje pripadnka britanske ratne mornarice od strane iranske Revolucionarne garde.

XS
SM
MD
LG