Linkovi

SAD: Zbog Severne Koreje i Irana potreban odbrambeni štit u Evropi


Sjedinjene Države su juče po prvi put održale brifing za članice NATO-a i Rusiju o predlogu Vašingtona da se proširi raketni odbrambeni štit u Evropi. Neke evropske saveznice izrazile su rezervisanost povodom tih planova dok su ga Rusi odbacili kao zadiranje u njihovu bezbednost.

Visoki zvaničnici Pentagona nastojali su da ubede drugih 25 članica NATO-a i Rusiju da je plan Vašingtona da raketni odbrambeni čtit pokrije Evropu -- dobar za sve. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je da su ove konsultacije potvrdile zajednički stav saveznica prema sopstvenoj bezbednosti:

”Saveznice su jedinstvene u pogledu jednog pitanja - pretnje koja je pred nama. Takodje je vodjena konstruktivna i otvorena debata sa našim ruskim prijateljima kako bi se rasčistile pogrešne pretpostavke i iznele zabrinutosti.“

Medjutim, zabrinutost Rusije je prisutna čak i nakon prezentacije američkog podsekretara za odbranu, Erika Edelmana, i direktora za program raketne odbrane general pukovnika Henrija Oberinga. Američka delegacija je ranije ove nedelje već posetila Moskvu u pokušaju da se definiše način na koji bi Rusija mogla da bude partner, a ne protivnik, u tom procesu. Sjedinjene Države su ponudile Rusiji da izvrši inspekciju radarskih postrojenja čije stacioniranje predlažu u Češkoj republici, kao i raketa za presretanje koje bi bile stacionirane u Poljskoj, a čemu se Mosvka protivi. Edelman objašnjava američki predlog:

”Zainteresovani smo za saradnju sa Rusima u domenu čitavog spektra pitanja vezanih za raketni odbrambeni sistem. Pošto smatramo da se radi o pretnji i njima i nama, imamo zajedničke interese u odbrani i naših i njihovih gradjana od raketnog napada.“

Medjutim, to je već samo po sebi tačka neslaganja. Sjedinjene Države ukazuju na Severnu Koreju i Irana kao na razlog potrebe za projektilskim štitom, ali ruski ambasador Konstantin Tocki je preko prevodioca izjavio da ne deli to gledište, posebno kada je u pitanju Iran:

”Predlažem da se naši stručnjaci pobliže pozabave dometom iranskih projektila tipa Šahab jedan i Šahab dva, jer imamo različite podatke u našim procenama,“ rekao je ruski ambasador. Pored izjave da iranski raketni program ne predstavlja ozbiljnu pretnju, Totcki je rekao da nijedna druga zemlja nema sposobnost da lansira ozbiljan napad na bilo koju zemlju NATO-a. On je istakao da Rusija više voli da zadrži takav status qvo putem diplomatije umesto da troši milijarde dolara na sopstveni odbrambeni raketni sistem. Medjutim, Tocki je dodao da niko ne bi trebalo da brine da će se svet ponovo vratiti u eru hladnog rata zbog neslaganja Vašingtona i Moskve. Funkcioneri obe strane će imati više vremena da uporede svoje beleške za nedelju dana kad se u Oslu budu sastali ministri inostranih poslova 26 zemalja članica NATO-a i Rusije. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts treba uskoro da poseti Moskvu kako bi nastavio konsultacije.

XS
SM
MD
LG