Linkovi

Najmanje 200 osoba poginulo u najtežoj seriji napada u Bagdadu


Najmanje 200 osoba je poginulo u najtežoj seriji napada u Bagdadu od kada su američke i iračke snage pokrenule akciju "jačanja bezbednosti u gradu", 14. februara. Pijaca u Sadriji u trenutku eksplozije je bila prepuna ljudi.Ista pijaca je bila poprište napada i u februaru, kojom prilikom je stradalo preko 130 ljudi.

Pre napada na pijacu, u samoubilačkom napadu na policijski kontrolni punk u šiitskom uporišti Sadr Siti na severoistoku Bagdada poginulo je 35 ljudi. A u eksploziji parkiranog automobila-bombe u blizini bolnice u bagdadskoj četvrti Karada život je izgubilo najmanje 11 osoba. U Bagdadu su izvršena još tri napada u kojima je ubijeno nekoliko ljudi.

Reč je o najtežoj seriji napada u iračkoj prestonici otkako su američke i iračke trupe pre dva meseca pokrenule veliku bezbednosnu operaciju u Bagdadu. Američki ministar odbrane Robert Gejts odgovornost za napade u Bagdadu pripisao je Al Kaidi i obećao da će Vašington biti uporan u sprovođenju svojih bezbednosnih mera.

"Teroristi ubijaju nevine muškarce, žene i djecu -oni ubijaju svoje zemljake, Iračane. Pokušavaju da ometu proces pomirenja i da dokažu da bezbednosni plan za Bagdad predstavlja promašaj. Mi, međutim nameravamo da istrajemo i da pokažemo da to nije slučaj", rekao je Gejts.

XS
SM
MD
LG