Linkovi

Ahtisari: Izmene plana o Kosovu mogle bi da imaju ozbiljne posledice


Specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari je danas upozorio da bi eventualna izmjena njegovog plana za Kosovo mogla da dovede do situacije u kojoj bi se situacija na Kosovu izmakla kontroli- on ne očekuje da će doći do nastavka pregovora, te da će, kada mu istekne mandat u junu, konačna odluka o Kosovu biti na stolu.

Specijalni izaslanik UN-a, Marti Ahtisari je obraćajući se novinarima u Finskoj poručio kako bi izmene plana koji za Kosovo predvidja " kontrolisanu nezaisnost" dovele do toga da da bi Kosovo postalo teritorij kojim je "nemoguće vladati".

Za Ahtisarija bi izmene, ublažavanje plana ili eventualna podele Kosova na severni, naseljen pretežno Srbima i južni, "albanski" deo, mogle da imaju ozbiljne posledice, medju kojima bi bila i činjenica da bi Kosovo postalo društvo kojim je nemoguće upravljati.

On primeti kako u medjunarodnoj zajednici ne postoji dovoljno podrške predlogu da se nastave pregovori te, s tim u vezi, očekuje da će u skoro vreme biti doneta i konačna odluka o statusu Kosova. U svakom slučaju, nada se da će, kada mu istekne mandat, juna ove godine, odluka o kosovskoj budućnosti biti na stolu i da neće biti više potrebe za "njegovim
uslugama".

Do tada, Kosovu treba jasno rešenje, na čemu insistira i evropska strana, poput evropskog komesara za proširenje, Oli Rena, koji više puta upozorava da Kosovo već godinama egzistira bez jasne pravne definicije, neophodne kako bi EU preuzela svoj deo posla i Kosovu, kao i ostatku Balkana, ponudila evropsku budućnost.

" Važno je da rešenje, kakvo god da se donese, bude politički i pravno jasno. Treba nam Kosovo koje će biti u mogućnosti da, primerice, pregovara o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa EU, Kosovo koje sa Unijom može da pregovara o viznom režimu, da može da ima ugovorne odnose sa medjunarodnim finansijskim institucijama. Moramo da pomognemo Kosovu, kako bi ono moglo da pomogne samo sebi- zato nam treba politička i pravna jasnoća statusa, koja će dovesti do ekonomskog i političkog razvoja Kosova".

XS
SM
MD
LG