Linkovi

Bivši komandant vojnog krila Organizacije ukrajinskih nacionalista


Ilja Oberišin, bivši komandant vojnog krila Organizacije ukrajinskih nacionalista, ušao je u legendu uspešno se - pune 4 decenije krijući u potkrovlju od sovjetskih vlasti. Organizacija ukrajinskih nacionalsta, formirana je 1920-tih a proklamovani cilj bio joj je otcepljenje od SSSR-a.

Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata Organizacija ukrajinskih nacionalsta imala 20.000 članova. Ilja Oberišin bio im je komandant u regionu Zarašski. Ubrzo se našao na meti sovjetskih specijalnih snaga i bio je primoran da se krije.

Krio se skoro pola veka, od toga 4 decenije u potkrovlju svoje kuće. Pojavio se u javnosti tek 1991. godine, kada je Ukrajina proglasila nezavisnost.

Organizaciji ukrajinskih nacionalsta Oberišin se pridružio kao sedamnaestogodišnjak, a nedvno je proslavio 81. rođendan. Kaže da je, skrivajući se u potkrovlju, morao da žrtvuje sve – čak i porodicu..

Oružano krilo Organizacije ukrajinskih nacionalsta počelo je da deluje 1942. boreći se za nezavisnost, protiv svakoga ko se tom idealu usprotivio. Članove tog pokreta i simpatizere sovjetske trupe su proganjale i ubijale, ponekad i bez dokaza i istraga...

Oberišinova supruga, Emilija Turćin, živela je dvostruki život – pokušavajući da sačuva svog supruga. Čak su se i venčali tajno, u šumi. Ona kaže da joj je bilo izuzetno teško da svog muža zadrži u tajnosti.

Ilja priznaje da su mu se tokom godina koje proveo sam u potkrovlju svakakve misli, čak i suicidalne, motale po glavi. Svog sina je prvi put vidio kad je dečaku bilo 12 godina. Emilia kaže da je pre njihovog prvog viđenja morala podrobno da objasni sinu da ide da vidi svog oca.

Kada je ruska tajna služba pitala ko je otac njenog deteta, ona je u dogovoru sa sestrom, slagala – rekavši da je imala ljubavnu vezu sa svojim deverom. Od 1991. Ilja i Emilija žive zajedno. nacionalni arhiv u Ternopolju još čuva dokumente Organizacije ukrajinskih nacionalsta.

Direktor Arhiva, Bogdan Kavarivski, kaže da su službenici NKVD-a i KGBa, posećivali Ternopolj u nastojanju da čuju o Iljinom kretanju. A Oleg, seljak iz Gorodnjica, kaže da su se u selu, o Ilji ispredali mitovi. Osamdesetjednogodišnji legendarni begunac danas konačno živi posve mirnim, običnim životom.

XS
SM
MD
LG