Linkovi

Uprkos otmicama i pretnjama Iračka Nacionalna Biblioteka i dalje radi


Uprkos gotovo redovnom bombardiranju, otmicama i pretnjama smrću, Iračka Nacionalna Biblioteka i dalje radi, a odnedavno je, po prvi put nakon 2003. godine, otvorena i za čitaoce, stanovnike glavnog grada.

Iračka nacionalna biblioteka je teško oštećena tokom protekle tri godine, nakon pada Sadamovog režima i američke okupacije koja je usledila. Nedavno je trospratno zdanje obnovljeno i opremljeno novim nameštajem. Ndomešten je tako bar deo onoga što je opljačkano nakon invazije. Osim kompjuterske katalogizacije uspostavljeno je i odeljenje za restauraciju knjiga i dokumenata. Direktor biblioteke, Sad Eskander kaže:

“Na stotine bombi je eksplodiralo samo u neposrednoj blizini. Ipak, mi smo radili skoro svakoga dana. Prošle godine, recimo, nismo mogli da radimo ukupno 20 dana”, kaže Eskander.

On je Kurd, obrazovan u Britaniji. Na čelu je biblioteke pune tri godine i za to vreme je, kako kaže, morao da zaposlene i biblioteku štiti od raznih opasnosti, od pljačke, požara, bombi i drugih smrtnih pretnji. Uz to, nije prekidao kontakte sa potencijalnim donatorima.

“Morali smo da se prilagodimo ovoj neuobičajenoj situaciji i ja sam, primera radi, morao da zaposlim brojne čuvare da bih zaštitio svoje ljude u biblioteci, ali i naše kolekcije. Sam sam kupio opremu koja je bila nužna čuvarima - da bi mogli da rade svoj posao. Kupio sam oružje, municiju, tako da možemo sami da se obezbedimo. Ovde u Bagdadu se ne možete osloniti ni na policiju niti na Nacionalnu Gardu”, kaže Eskander.

Biblioteka se nalazi na jednom od najopasnijih mesta u Bagdadu, u trouglu izmedju tri sunitska pobunjenička uporišta, u kraju koji je poznat po sektaškim sukobima i ubistvima. Petoro radnika biblioteke je ubijeno, a teško da prodje sedmica, a da neko od 450 zaposlenih, ili njihove porodice ne bude otet, ubijen, ranjen ili mu bude zaprećeno smrću.

Sam Sad Eskander je sa 19 godina, sa braćom pobegao iz Sadamovog Bagdada i pridružio se kurdskim pobunjenicima. Nakon nekoliko godina, pobegao je u London, naučio engleski i doktorirao na londonskom univerzitetu. U Iraku je sada poznat po veoma liberalnim pogledima na funkciju bibliotetke na čijem je čelu.

“Na mnogim zvaničnim sastancima sam odbacio bilo kakvu ideju o uništavanju bilo koje Sadamove knjige, ili dokumetra partije BAAS. To ima istorijsku vrednost. Mogu se ukloniti suvišne kopije, ali naši naučnici i strani studenti sa zapada, za njih je važno da proučavaju i razumeju taj dugi, dugi tamni period naše istorije”, kaže Eskander.

Njegov generalni stav je, kako kaže, široko prihvaćen, a njegova institucija uživa intelektualnu slobodu kakva se teško može naći i u najjačim regionalnim kulturnim centrima u Egiptu, Iranu ili u Turskoj.

XS
SM
MD
LG