Linkovi

Nemačka vlada nije pritiskala Kristijana Švarc-Šilinga da se povuče


Dok nemački mediji u više navrata pišu da će Miroslav Lajčak, funkcioner slovačkog ministarstva inostranih poslova, biti novi visoki predsatvnik za Bosnu i Hercegovinu, nemačka vlada demantovala je da je savezna kancelarka Angela Merkel pritiskala Kristijana Švarc-Šilinga koji je sada na funkciji u sarajevu, da da ostavku.

U pismenom odgovoru na upit frakcije Liberala u Bundestagu, vlada je opovrgla ranije pisanje štampe da je savezna kancelarka Angela Merkel pritiskala 76-godišnjeg Švarc-Šilinga da podnese ostavku na funkciju visokog predsatvnika za Bosnu i Hercegovinu. Upadljivo neutralno je navedeno da je vlada njegovu „odluku da posle 1. jula ne nastavi mandat primila k znanju i poštuje je“.

Vlada je navela da su joj poznati „medijski izveštaji u Bosni i Hercegovini, i u manjoj meri u medjunarodnoj štampi, u kojima je po sadržaju i formi izneta neprikladna kritika načina na koji Švarc-Šiling obavlja funkciju“.

„Na žalost, toj nediferenciranoj kritici pridružila se i Medjunarodna krizna grupa. Nemačka vlada je kritiku medija i Medjunarodne krizne grupe odbacila javno i u neposrednim razgovorimna“, kaže se u vladinom odgovoru.

Pri tome se dodaje da je pred poslednje zasedanje Saveta za implementaciju Dejtonskog sporazuma više clanica ovog tela zatražilo i „kadrovski novi početak“ kojim bi otpočelo novo poglavlje u angažmanu medjunarodne zajednice u Bosni.

Liberali, koji su zatražili odgovor kabineta kancelarke Merkel, su posle najavljenog odlaska Švarc-Šilinga odnos nemačke vlade prema njemu nazvali „jadnim“. Ocenili su da je Nemačka trebala više da podrži Švarc-Šilinga, pogotovu njegovu nameru da manje koristi, kako se izrazila ova stranka, „skoro diktatorska ovlašćenja“ visokog predstavnika, da bi ojačao političku klasu Bosne i Hercegovine.

Mediji su do odluke o odlasku Švarc-Šilinga u značajne spoljnopolitičke uspehe Nemačke navodili činjenicu da su njeni predstavnici na vodećim mestima medjunarodne zajednice na Balkanu. Jer, pored nekadašnjeg ministra Švarc-Šilinga u Bosni, Nemci su i šef UNMIK-a Joahim Riker i vrhovni zapovednik KFOR-a Roland Kater.

XS
SM
MD
LG