Linkovi

BiH zahtjeva da Republika Srbija ispoštuje obaveze prema BiH


Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radanovića Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske donio je odluku o održavanju sjednice parlamenta na kojoj bi se trebala potvrditi Radmanovićeva izjava da je odluka Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da, shodno Odluci međunarodnog suda pravde u Hagu, ispoštuje obavezu prema BiH o provođenju Konvencije o sprječavanu i kažnjavanju zločina genocida, destruktivna i štetna po vitalne interese RS.

Na prošlonedjeljnoj sjednicičlanovi državnog Predsjedništva Haris Silajdžić Željko Komšić inicirali su donošenje odluke kojom „ BiH zahtjeva da Republika Srbija ispoštuje obaveze prema BiH koje proizilaze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, posebno da Republika Srbija bez odlaganja uhapsi sve osobe optužene za zločin genocida koje se nalaze na njenoj teritoriji i da ih isporuči Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, kao i da kazni sve ostale osobe koje su učestvovale u genocidu u BiH i koje se nalaze pod nadležnosti Republike Srbije“.

Radmanović, nije podržao donošenje ove odluke, uz obrazloženje da Predsjedništvo BiH nije nadležno za tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, te da se takav čin može tumačiti kao miješanje u unutrašnju politiku druge države.

Kako je odluka Predsjedništva BiH donesena preglasavanjem, Radmanović je, koristeći prava iz Ustava BiH, zatražio sazivanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se trebalo utvrditi da su činom preglasavanja narušeni vitalni interesi RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS i generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić izjavio je, nakon sjednice skupštinskog Kolegija, da je Radmanović morao reagovati na ovaj način jer je riječ o „suprotstavljenim stavovima o krupnim političkim pitanjima u BiH“.

Prema Radojičićevim riječima donošenje ovakve odluke može za posljedici imati dalje pogoršavanje odnosa između BiH i Srbije, a time i dovesti u pitanje sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama između Republike Srpske i Srbije.

„ Pozivanje za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa RS ne znači dovođenje u pitanje pronalaženje i procesuiranje osoba optuženih za ratne zločine“, naglasio je Radmanović.

Ševket Hafizović, potpredsjednik Narodne skupštine RS ocijenio je da ne vidi razlog za održavanje sjednice parlamenta.

„ Ne znam na koji način poziv upućen Srbiji da uhapsi i kazni osobe optužene za ratne zločine ugrožava interese Republike Srpske i svoj stav o tome saopštićemo na samoj sjednici“ parlamenta , izjavio je Hafizović.

XS
SM
MD
LG