Linkovi

Đurović očekuje da ove sedmice bude parafiran privremeni sporazum


Poslanici crnogorskog parlamenta razmotrili su danas Šesti kvartalni izvještaj o realizaciji aktivnosti i obaveza Crne Gore u vezi s procesom stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji. Potpredsjednik Vlade Gordana Đurović naglasila je da izvještaj obuhvata period od oktobra do decembra 2006. godine, tokom kojeg su zaključeni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom komisijom, sa kojom je dogovoren tekst sporazuma.

Ona je navela da su već usvojeni Godišnji izvještaj o progesu Crne Gore u procesu evropskih integracija i Nacrt evropskog partnerstva u kome su date preporuke. Ti dokumenti govore o potrebi usvajanja novog ustava zasnovanog na evropskim standardima, nezavisnosti sudstva-reformi pravosuđa, uređenju i izgradnji instuitucija i administrativnih kapaciteta za sprovođenje Sporazuma. Đurović očekuje da ove sedmice bude parafiran takozvani privremeni sporazum, koji se odnosi na 59 članova ispregovaranog sporazuma, ocjenjujući da je to dobar korak na putu institucionalizacije odnosa Crne Gore sa EU.

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je Skupština u procesu evropskih integracija dovedena u pasivnu, neprihvatljivu poziciju. On je konstatovao da poslanici ne mogu uticati na već pripremljeni izvještaj i zatražio vraćenje dostojanstva parlamentu. Poslanik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da bi Savjet za evropske integracije, koji će imenovati Skupština, trebalo da u potpunosti nadgleda tok evropskih integracija i daje mišljenje.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je parafiran na engleskom jeziku, ali sumnjam da je bilo ko iz Crne Gore ko je prisustvovao tom činu znao engleski jezik. Ovo nije posao elite već svih mladih ljudi u Crnoj Gori”, istakao je Milić.

Đurović je u završnoj riječi kazala da u Crnoj Gori raste svijest da kroz proces evropskih integracija reforme mogu i moraju ići brže.

XS
SM
MD
LG