Linkovi

Guverner Ričardson: Severnokorejanci su teški, nepredvidivi i izolovani


Specijalni američki izaslanik u Severnoj Koreji kaže da veruje da će ta komunistička zemlja poštovati dogovor da zatvori svoj nuklearni pogon, uprkos tome što je juče istekao dogovoreni rok.

Guverner Ričardson, opozicioni Demokrata i predsednički kandidat, koji je istovremeno specijalni izaslanik za Severnu Koreju, rekao je kao gost televizije ABC, da Pjongjang možda kasni u pogledu termina za razoružanje dogovorenih u februaru,ali da ne veruje da će Severna Koreja da odustane od sporazuma.

«Severnokorejanci su teški, nepredvidivi i izolovani. Ali istovremeno, verujem da će iduće nedelje istupiti i saopštiti da zatvaraju reaktor i pozivaju međunarodne inspektore. Za to će biti potrebno malo vremena, ali verujem da svi idemo u dobrom smeru.»

Glavni američki predstavnik na razgovorima šest strana, pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil, izrazio je razočaranje i nezadovoljstvo, rekavši da nije zadovoljan što je rok istekao. Hil je dodao da će Sjedinjene Države narednih dana pomno da prate situaciju. Pjongjang se od juče nije zvanično oglasio, ali je Severna Koreja prethodno tvrdila da mora da joj se omogući pristup fondovima koji su zamrznuti u banci u Makau. Pomoćnik državnog sekretara je rekao da Pjongjang sada može da koristi 25 miliona dolara – za koje Sjedinjene Države tvrde da su povezani sa pranjem novca. Sjedinjene Države su otvorile put za odmrzavanje tog fonda prošlog meseca, ali je transfer novca kasnio zbog – kako tvrde nadležni – bankarskih tehnikalija. Pojedini posmatrači pitaju da li će severnokorejski zvaničnici ikada shvatiti prednosti potpunog zatvaranja programa nuklearnog oružja te zemlje. Guverner Ričardson kaže da je uveren da hoće.

«U zamenu za rastavljanje svog nuklearnog oružja, Severna Koreja dobija znatnu količinu naftnog goriva, hrane, energetske pomoći, ukidanje sankcija i mirovni sporazum kojim će suštinski biti završen Korejski rat. Verujem da su oni doneli stratešku odluku da krenu napred. Istovremeno, nuklearna karta im je najveći adut. Zbog toga će do kraja igrati na tu kartu.»

Ričardson je dodao da to što je Severna Koreja vratila posmrtne ostatke šest američkih vojnika iz Korejskog rata, vidi kao dobar znak saradnje Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG