Linkovi

Oli Ren: Što pre formirati vladu i okončati saradnju sa Haškim sudom


Evropski komesar za proširenje, Oli Ren je danas iz Brisela poručio srpskim političkim liderima da odlaganje formiranja vlade usporava zemlju u procesu približavanja EU. U isto vreme, iz Srtazbura je predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Rene van der Linden, pozvao članice organizacije na pomirenje i prevazilaženje neslaganja- tu je pomenuo i Srbiju, naglašavajući kako je neophodno da vlasti u Beogradu nastave sa saradnjom sa Haškim sudom i učine sve kako bi se preostali haški begunci našli na sudskoj klupi.

Komesar za proširenje je iskoristio i danas priliku da još jednom pozove srpske lidere na saradnju i brži dogovor oko formiranje nove vlade - on je uveren da zemlja svakim danom, čekajući dogovor, zaostaje u mogućnosti da zakjuči pregovore o prvom ugovornom odnosu sa EU

"Zato apelujem na lidere demokratskih snaga u Srbiji da saradjuju i što je pre moguće formiraju novu vladu, kako bi mogli sa ozbiljnošću da razmotrimo nasavak pregovora o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji. Uslov za to je dobro poznat i u vezi je sa Tribunalom u Hagu".

Komesar Ren ne vidi krupan problem u činjeninci da samo Srbija nije pzarafirala sporazum o vizama i readmisiji sa EU- u tome vidi samo tehnički aspekt, koji će se, veruje evropski komersar za proširenje, u skoro vreme uspešno razriješiti.

Ni današnji susret sa novinarima nije prošao bez pitanja u vezi sa jasnoćom evropskog stava kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova- s tim u vezi, Ren je podsetio na nedavni neformalni sastanak ministara EU u Bremenu kada je postignuto jedinstvo da je put do rešavanja statusa Kosova, rezolucija Saveta bezbednosti, a potom i njeno provodjenje.

U isto vreme, u Srtazburu , na otvaranju proletnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, njen predsednik, Rene van der Linden je pozvao na prevazilaženje neslaganja medju članicama Saveta. Uveren da je neophodno da se njeguje poverenje i pomirenje medju državama, Van der Linden je pozvao vlasti u Beogradu da nastave saradnju sa Hagom i učine sve kako bi se konačno svi optuženi za ratne zločine našli pred licem pravde. U tom svetlu je i pozdravio nedavnu presudu suda u Srbiji za zločine počinjene tokom sukoba u BiH.

Inače, očekuje se da će Parlamentarna skupšina na skupu koji će trajati do petka, raspravljati i o prijemu Crne Gore u članstvo Savjeta Evrope.

XS
SM
MD
LG