Linkovi

Analitičari: Posledica korišćenje etanola - dalji porast cena hrane


U Americi se danas mnogi aktivisti i političari zalažu za veće korišćenje etanola, kao alternativnog i čišćeg goriva, pored, ili umesto, benzina. Medjutim, analitičari ukazuju da bi jedna od posledica mogao da bude dalji porast cena hrane, koje su prošle godine već porasle za 3 odsto - što je mnogo više od opšte stope inflacije.

Za dve nedelje farmer iz Viskonsina Dejvid Adams zasejaće kukuruz na mnogo većoj površini nego do sada.

«Izgleda da će cene kukuruza biti veća od cena pšenice ili pasulja,» kaže on.

Najblaže rečeno. U stvari, cene kukuruza su se skoro udvostručile u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući i rastućoj potražnji za alternativnim gorivima, koja se uglavnom dobijaju od kukuruza. Dejvid Adams će zasaditi kukuruz na poljima na kojima je gajio druge useve.

«Tamo je sada alfalfa - to će biti pod kukuruzom. Na ovoj parceli od 25 jutara bila je pšenica prošle godine, ali će i to biti pod kukuruzom.

Drugi farmeri se ponašaju slično. Sekretarijat za poljoprivredu saopštio je da će se površine pod kukuruzom ove godine povećati za 15 odsto. I, dok fabrike etanola niču po američkom srednjem zapadu, očekuje se da će sledeće godine utrošiti trećinu ukupne žetve kukuruza. Istovremeno, proizvodjači iz Detroita najavljuju nove modele automobila na etanol.Ali u medjuvremenu, na farmama. Nisu baš svi zadovoljni. Dejvid Kajl gaji krave i prodaje mleko.

«Nisam siguran da su razmišljali kako če se to odraziti na stočarstvo,» kaže on.

Kajl kaže da će, dok potražnja za etanolom raste, to dovesti do porasta cena kukuruza i da će značiti i veće troškove za farmere koji koriste kukuruz za prehranu stoke. Prošle godine, stočna hrana koštala je Kajla 500 dolara, ove godine koštače ga hiljadu dolara.

«Suština je da će se proizvodnja mleka smanjiti zbog cena kukuruza,» kaže on.

Kao posledica, mleko će koštati više, kao i govedina, svinjetina i živinsko meso. Ako se to nastavi...

«Potrošači bi mogli da se pobune protiv korišćenja kukuruza za proizvodnju etanola – ako će to dovesti do povećanja cena hrane,» kaže analitičar Lester Braun.

XS
SM
MD
LG