Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija šalje delegaciju na Kosovo


Nemački mediji povodom odluke Saveta bezbednosti UN da pre donošenja konačne odluke o budućem statusu, na Kosovo upute specijalnu misiju koja će se pozabaviti tamošnjom situaciojm, izražavaju strahovanje od novog nasilja u pokrajini.

Uticajni konzervativni dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung“ ocenio je da „zapadne diplomate imaju dobre razloge da popusti pred ruskim željama i na Kosovo još jednom pošalju misiju koja će ispitati tamošnje stanje“. List dodaje da će za to „od Moskve svakako dobiti neki mali ustupak, možda kada se bude kasnije odlučivalo o budućnosti Kosova“.

No, nemački dnevnik je izrazio zabrinutost da bi do tada „možda mogli da se pojave sasvim drugi otvoreni računi, s obzirom na činjenicu da medju albanskim većinskim stanovništvom sa svakim novim odlaganjem raste nemir koji bi mogao da se pretvori u novo nasilje“.

„Srbija sa tim očito povezuje nadu da onda uopšte neće biti odlučivanja o nezavisnosti Kosova. Moguće da se ta kalkulacija i obistini, ali time nikome neće biti učinjena usluga, ponajmanje preostalim srbima na Kosovu. Situacija bi samo zapala u ćorsokak još veći od sadašnjeg“, smatra „Frankfurter algemajne“ uz ocenu da „Zapad nadalje ne treba se slaže sa novim nastojanjima da se odloži donošenje odluke o statusu Kosova“.

„Velt“ je uoči odluke Saveta bezbednosti izrazio strahovanje da svetlo na kraju tunela koje je toliko potrebno Kosovu može da bude i svetlo koje dolazi od lokomotive koja se približava ogromnom brzinom“. Jer, kako dodaje list, bude li stanje u spornoj pokrajini duže ostalo ovakvo kakvo je, Albanci bi mogli svoju sudbinu da uzmu u sopstvene ruke“.

Nemačku novonastala situacija I te kako pogadja – kao članicu Kontakt grupe I zemlju koja predsedava EU do 1. jula. Zamenik nemačkog ministra inostranih poslova gernot Erler je pre nekoliko dana ocenio da ni onima koji poznaju dobro rusku politiku nije lako da protumače šta Moskva sada zapravo želi oko Kosova.

„Moguće da Rusija sada reaguje na to što se Kontakt grupa često sastajala bez nje i želi da pokaže da bez Moskve ništa ne može da se radi. Ali to bi onda značilo da ni u Rusiji nemaju ozbiljan plan za drugačije rešenje stausa Kosova“, rekao je Erler.

Na pitanje da li veruje da Rusija zaista želi rešenje za Kosovo, zamaneik šefa diplomatijeje oceno da i „ruska strana zna da mnogo toga zavisi od stabilizacije na Kosovu i političke diskusije u Srbiji“ i naveo da postoji „i te kako opravdana briga kada je reč o ukupnoj stabilnosti regiona Balkana“.

XS
SM
MD
LG