Linkovi

Severna Koreja nije u roku zatvorila svoj nuklearni reaktor u Jongbajonu


Krajnji rok 14. april je prošao, ali nema nagoveštaja da Severna Koreja počinje da zatvara svoj glavni nuklearni reaktor na šta je pristala u februaru. Četvorogodišnji proces sa ciljem da se Severna Koreja navede da obustavi svoje nuklearne programe danas je zastao. Severna Koreja nije počela da zatvara svoj glavni reaktor u Jongbjonu, jer još nije primila 25 miliona dolara koji su bili zamrznuti u jednoj banci u Makauu. Transfer tih sredstava, koja su bila na severnokorejskim računima, odložen je, zbog kako funkcioneri kaču, tehničkih problema u bankovnom poslovanju. Izaslanik Sjedinjenih Država na šestostranim pregovorima, Kristofer Hil, danas se u Pekingu sastao sa kineskim funkcionerima u cilju diskusija o narednom koraku. Hil je rekao da je proces razoružanja zastao i da planira da se sutra vrati u Vašington.

”Očigledno je da kada propustite krajnji rok, postoji razlog za zabrinutost.“

Medjutim, Hil nije sugerisao da je taj proces zaustavljen. On je rekao da će svi učesnici na pregovorima ostati u bliskom kontaktu. Hil je dodao da su funkcioneri Kine, koja je domaćin pregovora, danas apelovali za strpljenje.

”Kinezi nisu bili obeshrabreni ovim procesom i verujem da je izvestan napredak postignut. Iz tog razloga oni traže da mi, da tako kažem, i dalje nastavimo da budemo strpljivi, kao što smo i do sada bili.“

Pomenuta sredstva su zamrznuta u Banko Delta Asia u Makauu, tokom 18-mesečne američke istrage navodnog pranja novca od strane te banke. Nakon februarskog sporazuma na nuklearnim pregovorima, Sjedinjene Države su otvorile put za odmrzavanje tih sredstava. Severna Koreja je juče saopštila da će početi da zatvara svoja nuklearna postrojenja čim bude potvrdjeno da su ta sredstva transferisana.

XS
SM
MD
LG