Linkovi

SZO: Stopa smrtnosti obolelih od raka u porastu


Amerikanci su proteklih nedelja mogli da vide dve osobe iz visokih krugova koje javno priznaju da im se vratio kancer. Portparol Bele Kuće, Toni Snou, nedavno je otkrio da mu se kancer vratio - posle hirurškog uklanjanja debelog creva pre dve godine. Smatra se da Snou ima rak četvrtog stepena na skali od pet. Sa svakim porastom broja na skali, šanse za izlečenje su manje.

Supruga predsedničkog kandidata Džona Edvardsa suočila se sa sličnom sudbinom u svojoj borbi protiv raka dojke. Sada u četvrtom stadijumu bolesti, Elizabet Edvards je otkrila da se njen rak proširio. Iako još može da se tretira, smatra se da ipak nije izlečiv. U mnogim slučajevima, kombinacija hemoterapije, radijacije i jakih lekova, može da produži život. Međutim, Majkl Fiš, lekar iz Andersonovog centra za rak u Hjustonu u Teksasu kaže da ne postoji garancija.

»Nije moguće napraviti pouzdanu procenu za pojedinca i da li će njegov rak da se vrati ili ne», kaže doktor Fiš.

Stopa smrtnosti od raka u Sjedinjenim Državama opala je u protekle dve godine. To je ohrabrujuće za sve koji su bolovali od raka i preživeli prvih pet godina – a potom i sledećih pet. Ali doktor Fiš kaže da nije neuobičajeno da pacijenti ustanove da se rak vratio i mnogo kasnije.

»Opasnost za pacijenta od ponovne pojave ne prolazi posle pet, šest ili deset godina. Svakako, što duže vremena prođe, tim bolje», kaže doktor Fiš.

Istraživanje je pokazalo da pacijenti u ranim stadijumima bolesti često veruju da su im šanse za oporavak veće nego što one realno jesu. Dok lekari govore da nada može da pomogne, oni mogu i da ubede pacijente da nastave sa agresivnijim tretmanom koji prolongira bol i patnju. Lekari često procenjuju da će kraj života doći brže nego što pacijent misli. Međutim, kada realnost smrti postane uočljiva, većina pacijenata ističe da želi da zna istinu.

XS
SM
MD
LG