Linkovi

Protesti zbog izjava ambasadora Andreasa Cobela


Vlada Srbije uputila je najoštriji protest vladi Nemačke zbog izjava ambasadora Cobela povodom Kosova i ocenila da se on na najgrublji način meša u unutrašnje stvari Srbije. Vlada je saopštila da od vlasti u Berlinu očekuje objašnjenje da li je ambasador Cobel izneo zvanične stavove Nemačke.

I predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je da se Nemačka zvanično ogradi od stavova koje je ambasador Cobel izneo. Tim povodom ambasador Cobel se na kratkoj konferenciji za novinare izvinio zbog svojih izjava o Kosovu i napomenuo da je izneo lično mišljenje a ne stavove nemačke vlade i Evropske unije čiji je cilj stabilizacija i mir na zapadnom Balkanu.

O stabilnosti u regionu govorilo se i na redovnom sastanku Grupe Srbija-NATO za reformu odbrane gde se čulo da će pripadnici Vojske Srbije učestvovati u dve vežbe NATO snaga koje će biti održane u inostranstvu i da će Srbija uskoro otvoriti kacelariju pri NATO.

Pomoćnica ministra za odbranu Snežana Samardžić Marković izjavila je da je preduslov za početak rada misije da Vlada usvoji Prezentacioni dokument kojim Srbija predstavlja svoje mogućnosti i bira u kojim oblastima će sarađivati u Partnerstvu za mir :

"Nama je u interesu da posle Prezentacionog dokumenta i kad ga prihvati NATO formiramo Individualni program partnerstva i Bezbednosni sporazum kojim se razmenjuju informacije".

Direktor Direkcije za planiranje snaga NATO Frenk Boland rekao je da to što Srbija još nije usvojila Prezentacioni dokument i Individualni program ne predstavlja nikakvu dramu, ali bi bilo dobro da se to desilo, jer bi olakšalo rad kancelarije Srbije pri sedištu NATO u Briselu.

XS
SM
MD
LG