Linkovi

MMF: Optimizam u pogledu globalnog ekonomskog rasta


Glavni ekonomski stručnjak MMF Sajmon Džonson smatra da su izgledi za dalji razvoj svetske privrede dobri. U izveštaju MMF se kaže da na tempo rasta nije negativno uticalo usporavanje rasta u SAD, najvećoj svetskoj privredi, pošto su Kina i Indija zabeležile izvrsne rezultate, a Japan i Evropa doživeli ekonomski oporavak.

Džonson očekuje da se ove godine stopa rasta u SAD uspori na 2,2% pre no što se poveća na skoro 3% iduće godne. On ukazuje da je do usporavanja došlo mahom zbog slabog tržišta nekretnina, ali da je američka privreda zdrava u mnogim drugim oblastima.

Slabost američkog tržišta nekretninama obuzdana je zdravnim potrošačkim aktivnostima, solidnim primanjima i novim radnim mestima. Finansije pojedinačnih domaćinstava su u dobrom stanju.

MMF ne predvodja recesiju ni za jednu vodeću ekonomsku silu sveta. Mada Sajmon Džonson priznaje da svetsku privredu u celini ipak vrebaju opasnosti, on naglašava da postoje faktori koji nagoveštavaju da trend globalnog rasta verovatno može da potraje nekoliko godina.

Taj rast je uravnoteženiji medju regionima nego što je to bio slučaj tokom perioda brzog rasta u prošlosti. Svi u svetu imaju udela u tom porsperitetu i mislim da je to vrlo važno.

MMF je saopštio da je zabeleženo impresivno poboljšanje u ekonomijama u podsaharskoj Africi gde se očekuje porast od skoro 7% ove godine. U latinskoj Americi se predvidja usporavanje rasta na stopu od 5% ali zato će Rusija zabeležiti rast po stopi od 6%, Indija od 8,5% a Kina od 10%.

XS
SM
MD
LG