Linkovi

Produžena služba vojnicima u Iraku i Avganistanu


Pentagon je u medjuvremenu odlučio da produži rok službe za američke vojnike u Iraku i Avganistanu sa 12 na 15 mjeseci kako bi raspolagao sa dovoljno snaga na terenu, saopštio je danas sekretar za odbranu Robert Gejts (Gates).

On je rekao da odluka odmah stupa na snagu i da jedinice kopnene vojske pod zapovjedništvom

Centralne komande neće biti razmještene duže od 15 meseci. Gejts je dodao da američki vojnici po povratku iz službe u Iraku ili Avganistanu neće biti ponovo angažovani u periodu od najmanje godinu.

Gejts je rekao da se odluka o produženju službe neće odnositi na marince, koji su angažovani na sedam meseci, kao ni na pripadnike Nacionalne garde i rezerviste koji služe 12 mjeseci u misijama u inostranstvu.

Dodao da će produženje službe za vojnike omogućiti Pentagonu da održi sadašnji nivou snaga u Iraku na još godinu.

Najnovija odluka Pentagona trebalo da omogući preopterećenoj američkoj vojsci da održi potreban nivo snaga u Iraku u okviru nove strategije američkog predsjednika Džordža Buša za stabilizaciju te zemlje.

Bijela kuća i Pentagon su, kako navode mediji u SAD, saglasni sa planom glavnokomandujućeg u Iraku, generala Dejvida Petreusa, da se broj trupa u Iraku mora kontinuirano povećavati – bar do kraja ove godine.

Lideri demokrata odbili Bušov poziv

Lideri demokratske stranke u Kongresu odbili su poziv predsjednika Buša da dođu u Bijelu kuću na konsultacije o zakonu o vanrednom finansiranju operacija u Iraku.

Predsjedavajuća predstavničkog doma, Nensi Pelosi kaže da nije bilo razloga razgovarati ako je predsjednik rekao da namjerava da potpiše samo zakonski tekst koji njemu odgovara.

Senator Heri Rid pak kaže da predsjednik neće dobiti zakon koji želi i da će sudbina finansiranja trupa u Iraku ostati u Bušovim rukama.

Predsjednik ne želi da pregovara o tekstu zakona kojim se zacrtavaju rokovi za povlačenje trupa iz Iraka i kaže da demokrate gube vrijeme jer nemaju 2/3 glasova da bi onemogućili predsjednički veto.

Neuspjeh Kongresa da obezbijedi finasiranje trupa znači samo da će porodice vojnika morati da čekaju duže na povratak svojih voljenih sa prvih linija fronta”, kaže predsjednik.

XS
SM
MD
LG