Linkovi

Oksfam: Britanska inostrana politika lišena verodostojsnosti


Medjunarodna organizacija za pružanje pomoći Oksfam (Oxfam) sa sedistem u Britaniji smatra da inostrana politike te zemlje nije ni poštena ni verodostojna, a kao problem navodi i britansko angažovanje u Iraku.

U danas objavljenoj studiji Oksfam oštro kritikuje inostranu politiku koju Britanija vodi poslednjih 15 godina i ukazuje da vlada u Londonu mora da učini više u cilju zaštite ljudskih prava i srpečavanja genocida. U izveštaju se ukazuje na propuste britanske vlade da preduzme korake i zaustavi genocid u BiH devedesetih godina i u Ruandi 1994.

Za novije propuste Oksfam okrivljuje vladu premijera Tonija Blera, a medju njih ubraja i rat u Iraku koji je definisan kao ”užasno pogrešna pustolovina.“ Direktor Oksfama za odnose sa vladom, Stiven Douti, izjavio je za Glas Amerike da se na angažovanje Britanije u Iraku i drugde na Bliskom istoku gleda kao na problem i to ilustruje prošlogodišnjim sukobom izmedju Izraela i militantne grupe Hezbolah u Libanu.

"Što se tiče Libana, Velika Britanija je sasvim ispravno osudila napade Hezbolaha na Izrael ali mislim da mnogi ljudi veruju da su postojali dvostruki standardi jer nije tražena hitna obustava vatre tokom neprimerenog odgovora Izraela na te napade".

Mada je Britanija pokušala da oživi bliskoistočna mirovna nastojanja, ona ne važi za efikasnosg i kredibilnog posrednika, dodaje Douti.

U Oksfamovom izveštaju se pominju i politički uspesi, medju njima intervencija na Kosovu i u Sijera Leoneu. Stiven Douti ukazuje da anekta javnog mnjenja, koju je sproveo Oksfam, pokazuje da britanska javnost podržava intervenciju u takvim slučajevima.

"Uprkos negativnog stava javnosti prema ratu u Iraku, britanski narod ipak odobrava kad se vlada uhvati u koštac sa nekim od najgorih sukoba i humaniatrnih kriza na svetu."

Anketa je pokazala da 67 odsto ispitanika podržava ideju o angažovanju britanskih trupa da bi se zaustavili genocid i ratni zločini ukoliko ništa drugo ne može da ih spreči. Douti ukazuje da bi britanska vlada trebalo da izvuče pouke iz prošlih propusta ali ne i da odustane od intervencije kad je suočena sa humanitarnim krizama.

Želimo da se definiše konzistentiji prilaz kršenju himanitarnog prava i ljudskih prava,“ ukazuje Stiven Douti i kao neposredan primer navodi užasavajće stanje u sudanskoj oblasti Darfur.

Još dva upravo objavljena izveštaja kritički ocenjuju situaciju u Iraku i način na koji se vodi rat protiv terorizma u kojem Britanija intenzivno učestvuje.

Medjunarodni odbor Crvenog krsta ukazuje u svom izveštaju da situacija u Iraku nastavlja da se pogoršava, a patnje iračkog naroda povećavaju, i da koalicione snage moraju više da učine za zaštitu civila. A u izveštaju ”Istraživačke grupe Oksford“ ukazuje se da tendencija vlada zapadnih zemalja da na pretnju od terorizma uzvraćaju neprimerenom upotrebom vojne sile predstavlja promašaj koji samo skreće pažnju sa drugih, kako je rečeno, većih pretnji -- klimatskih promena u svetu i globalne militarizacije.

XS
SM
MD
LG