Linkovi

U Sjedinjenim Državama godišnje se izvede više od milion angioplastija


Jedno novo medicinsko istraživanje dovelo je u pitanje upotrebu takozvanih stentova, odnosno srčanih mrežica koje se koriste za širenje zakrečenih arterija. Studija je ustanovila da stent ne može da predupredi srčani napad, a ta naprava je - pre nego hirurški zahvat - najvažnija za borbu sa srčanim oboljenjima.

U pitanju je sićušna mrežica, obično metalna, koja se ugrađuje u arteriju tokom procedure koja se zov angioplastija. Te mrežice otvaraju zakrečene arterije. Tokom protekle godine, javila se velika kontroverza oko mrežica koje sadrže antibiotike. Bez dodatnih lekova, te mrežice mogu u da izazovu stvaranje krvnog ugruška. Ali njihova ugradnja izgleda da ima smisla; ukoliko mrežice omogućavaju dotok veće količine krvi do srca, to bi trebalo da umanji opasnost od srčanog napada. Ali to je upravo ono što je ustanovio doktor Vilijem Boden, šef grupe istraživača koji su pokazali da srčane mrežice ne smanjuju verovatnoću dobijanja srčanog napada. Doktor Boden je predstavio svoju studiju na godišnjem sastanku američkog Koledža za kardiologiju u Nju Orleansu.

»Mislim da bi rezultati ove studije mogli da budu suštinski u pogledu menjanja kardiološke prakse u medicini», kaže doktor Boden.

Njegov tim istraživača pratio je više od 2200 pacijenata, uglavnom muškaraca, koji su imali blokirane arterije i osećali bol u grudima prilikom obavljanja vežbi. Polovina je dobila jaku terapiju, sa lekovima za smanjenje holesterola i visokog krvnog pritiska i jednim aspirinom dnevno za sprečavanje stvaranja krvnog ugruška. Druga polovina je dobila istu terapiju uz dodatak srčane mrežice. Posle četiri i po godine, broj srčanih napada i smrtnih slučajeva u obe grupe bio je isti, kaže član tima, kardiolog Stiven Nisen.

«Kada ugradite mrežicu, stvarate suženje u arteriji, ali to suženje nije ono što će da izazove sledeći srčani napad. To nisu naslage koje se stvaraju svuda okolo, koje mogu da budu uzrok narednog srčanog napada i koje moraju da se tretiraju lekovima», kaže ovaj kardiolog.

Veruje se da mrežica pomaže u sprečavanju zakrečenja jedne arterije, ali da lekovi pomažu celom telu. Što još više iznenađuje, studija je ustanovila da su lekovi bili delotvorni u olakšavanju bola u grudima, što je glavni razlog za ugradnju mrežice. Ipak, kardiolozi kao što je Džon Rajli kažu da postoji potreba za mrežicama.

«Za pacijente koji dođu sa srčanim napadom, ugradnja mrežice i angioplastija su najbolji tretman», kaže ovaj kardiolog.

U Sjedinjenim Državama, godišnje se izvede više od milion angioplastija. Mnogi kardiolozi sada predviđaju opadanje broja te procedure koja košta desetine hiljada dolara.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG