Linkovi

Ukrajinski parlament traži vanredne predsedničke izbore


Većina u ukrajinskom parlamentu danas je saopštila da će podržati održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ako se istovremeno održe i predsednički izbori. Janukovič i njegove pristalice su ocenili da je odluka o rasupuštanju parlamenta neustavna i odbili su da je poštuju. Oni su podneli žalbu ukrajinskom Ustavnom sudu, koji bi ove nedelje trebalo da počne saslušanja o tom pitanju.

"Mi nismo protiv prevremenih izbora, mi smo protiv nelegalnog sazivanja izbora", navodi se u saopštenju parlamenta, koje je podržalo 258 poslanika Janukovičeve većine u parlamentu, koji ima ukupno 450 poslanika.

U saopštenju se navodi da bi, ako se održe vanredni parlamentarni izbori, onda trebalo organizovati i vanredne predsedničke izbore a pitanje da li Ukrajina treba da zatraži članstvo u NATO staviti na referendum. Parlamentarna većina nema ovlašćenja da odlučuje o prevremenim predsedničkim izborima, ali njen današnji zahtev pokazuje koliko je duboka politička kriza u Ukrajini.

Juščenko će se naći u vrlo osetljivom položaju, ako Ustavni sud oceni da je njegova odluka o raspuštanju parlamenta neustavna i otkaže vanredne izbore. Komunisti, koji podržavaju Janukoviča u parlamentu, najavili su da će, ako sud poništi predsednikovu odluku, odmah pokrenuti proceduru za njegovu smenu. Janukovič ima podršku 260 poslanika u parlamentu, dok je za smenu Juščenka potrebno da glasa 300 poslanika.

XS
SM
MD
LG