Linkovi

Srbija počinje lobiranje među nestalnim članicama Saveta bezbednosti


Vlasti u Beogradu započinju lobiranje među nestalnim članicama Saveta bezbednosti UN za svoj predlog budućeg statusa Kosova.

U trenutku kada se postavlja pitanje da li nestalne članice Saveta bezbednosti znaju nešto o Kosovu i kako bi mogle da o tom pitanju glasaju, ministar spoljnih poslova Vuk Drašković putuje sutra u posetu Južnoafričkoj Republici, gde će izneti stavove Srbije u vezi sa Kosovom. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da će Drašković zatražii od Južnoafričke Republike da u Savetu bezbednosti UN ne podrži plan Martija Ahtisarija o razbijanju teritorijalnog integriteta Srbije, a ministar Drašković je tim povodom dodao da će još da zamoli podršku Južne Afrike državnoj strategiji Srbije da očuva teritorijalni integritet jer se time čuva, kako kaže Drašković, teritorijalni integritet svih drugih država.

Analitičari ocenjuju da sledi period kada će i Beograd i Priština pojačati lobiranje kako bi ubedili u svoje stavove predstavnike država-članica Saveta bezbednosti i Kontakt grupe. Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić napominje da su Kosovo i Balkan za Sjedinjene Američke Države deo zapadnog fronta bliskoistočne krize i da bi bilo jako dobro ako bi srpski kokus dobio da promoviše novu politiku bezbednosnog paketa Saveta za nacionalnu bezbednost koji bi Srbija usvojila kao bezbednosni paket za Kosovo i pozvala Ameriku i Britaniju na saradnju.

XS
SM
MD
LG