Linkovi

Nastavlja se žustra polemika Bijele kuće i Kongresa o finasiranju operacija u Iraku


U Vašingtonu se nastavlja debata o zakonu o finasiranju operacija u Iraku, kojim opozicione demokrate žele da izdjejstvuju promjenu strategije u Iraku. Ni nedjelju dana pošto je Pentagon zaprijetio da će za operacije u Iraku zafaliti novca, ne vidi se rješenje spora Bijele kuće i Kongresa, koji kontroliše opozicija, o zakonu koji bi obezbijedio budžet za potrebe Pentagona. Demokrate, među kojima je i predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage, Karl Levin iz Mičigena, žele da se novac izdvoji, ali uz vrlo jasan uslov.

"Nećemo glasati da se zaustavi finansiranje i tačka. Ali ono što hoćemo – nastavićemo da tražimo od predsjednika Buša da on izvrši pritisak na lidere u Iraku da dođu do političkog dogovora."

Levin je to rekao gostujući u programu TV ABC "This Week".

Oba doma Kongresa usvojila su zakone kojima se predviđa kontinuitet finansiranja operacija u Iraku i Avganistanu, ali su u tim zakonoma zacrtani i rokovi za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Predsjednik Buš je najavio da neće potpisati zakon koji limitira vojno prisustvo, jer bi po njegovom mišljenju – to obezbijedilo poraz u Iraku i osnažilo teroriste širom svijeta.

Demokrate, poput senatora iz Njujorka, Čarlsa Šumera, ne odustaju od svojih zahtjeva.

"Predsjedik smatra da je jedini način da se podrže trupe – da radimo ono šta nam on kaže. To se neće desiti. Ako stavi veto na ovaj zakon, to bi značilo i veto na finansiranje trupa i zato ćemo pokušati da nađemo kompromis koji će omogućiti i finansiranje vojnih operacija, ali i promjenu strategije u Iraku."

Dio demokrata ide još i dalje u odgovoru na Bušovu prijetnju vetoom, najavljujući zakone koji bi u suštini čak zaustavili većinu vojnih aktivnosti u Iraku.

To bi bilo pogrešno, kažu republikanci, ali i nekadašnji demokrata, sada nezavisni senator iz Konktikata, Džozef Liberman.

"Činjenica je da smo u Iraku i sve dok se ne donese zaključak da je nemoguće pobijediti, trebalo bi da ostanemo tamo i pokušamo da dobijemo ovaj rat. Zašto? Zato što ako budemo poraženi, Irak će postati baza za Al Kaidu koja nas je prva napala u ovom ratu protiv terorizma."

SAD pojačavaju vojno prisustvo u Bagdadu i drugim pobunjeničkim uporištima. Vojni funkcioneri i predsjednik Buš kažu da ta strategija već daje rezultate, posebno u smislu obuzdavanja nasilja nad civilima. Mnoge demokrate, međutim, ne dijele to mišljenje.

XS
SM
MD
LG