Linkovi

Četvorica senatora traže da Sjedinjene Države podrže nezavisnost Kosova


U američkom Senatu, u proceduri je prijedlog rezolucije o statusu Kosova, čiji su predlagači četvorica uticajnih senatora.

Nezavisni senator iz Konktikata, Džozef Liberman je predlagač, a kopredlagači su demokrata Džozef Bajden, inače predsjedavajući senatskog Odbora za inostranu politiku koji bi tek trebalo da da svoje mišljenje o ovom dokumentu, te senatori Gordon Smit iz Oregona i Džon Mekejn iz Arizone.

U predloženoj rezoluciji izražava se mišljenje Senata da bi SAD trebalo da podrže nezavisnost Kosova u postojećim granicama.

Rezolucijom se takođe traži da Vašington sa saveznicima pojača pritisak u Savjetu bezbednosti UN, kako bi što prije bila usvojena nova rezolucija o Kosovu, u skladu sa prijedlogom koji je ponudio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija, Marti Ahtisari.

Predlaže se da se SAD usprotive odlaganju usvajanja rezolucije, i da se obavežu da će zajedno sa EU podržavati politički i ekonomski razvoj Kosova, kao i integraciju Kosova u međunarodne evro-atlanske strukture.

Senatori se zalažu da, ukoliko ne bude blagovremeno usvojena nova rezolucija UN, SAD zajedno sa demokratijama sličnih provinijencija, budu spremne da uspostave pune diplomatske odnose sa Kosovom, "po sličnom principu po kome su stale u zaštitu naroda Kosoova 1999. godine”.

U rezoluciji se upozoravaju vlasti u Prištini da ozbiljno pristupe ispunjavanju demokratskih standarda i obezbijede poštovanje prava srpske i drugih manjinskih zajednica na Kosovu. Od Prištine se takođe traži da učini sve što je moguće da sa Beogradom sarađuje, priznajući legitimne interese Srbije u zaštiti srpske populacije na Kosovu, zaštiti i očuvanju baštine SPC na Kosovu.

Od Beograda senator očlekuju da pokaže odgovornost i okrene se prospritetno i mirnoj budućnosti, integracijama u EU i NATO i stvaranju otvorenih, konstruktivnih odnosa sa vladom Kosova.

Rezolucijom se iskazuje neophodnost nastavka podrške regionu jugositočne Evrope i vojnog prisustva na Kosovu kako bi se onemogućili pokušaji destabilizacije prilika u regionu.

Riječ je o rezoluciji koja nema obavezuući karakter, ali joj značaj pridaje činjenica da su je podržala dvojica pretendenata na predsjedničku funkciju – republikanac Mekejn i demokrata Bajden.

Beograd priprema amandmane

Savjetnik predsjednika Srbije, Vuk Jeremić, kazao je beogradskoj novinskoj agenciji Beta, da je Beograd “očekivao ovu ofanzivu” i da će, uz pomoć članova Srpskog kokusa u Kongresu SAD i drugih prijatelja, pokušati da spriječi usvajanje rezolucije kojom bi Kongres podržao nezavisnost Kosova.

"Kongres ne utiče direktno na keiranje odluke, ali utiče na kreiranje atmosfere u kojoj se te odluke donose. Ako bude usvojena rezolucija u Predstavničkom domu i Senatu, koja poziva na nezavisnost Kosova, to će predstavljati negativan doprinos našim naporima da SAD podrže jedan izbalansiran i kompromisan stav", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, moguća su dva odgovora Srbije na Rezoluciju koju predložu zagovornici nezavisnosti Kosova. Prvi je da Srbija preko nekih drugih senatora u Odboru za inostranu politiku podnese amandmane, koje bi tekst rezolucije učinili prihvatljivim za Beograd.

"Možemo da idemo i na podnošenje kontrarezolucije nekog senatora, na primer člana Srpskog kokusa, ali to je krajnje rješenje i mnogo veću šansu dajem radu na davanju amandmana", rekao je Jeremić.

XS
SM
MD
LG