Linkovi

Kosovo se našlo i kao tema u vaskršnjim porukama političara


Tako je premijer Vojislav Koštunica u vaskršnjoj čestitki istakao da Srbija, kao i sve države na svetu, ima neprikosnoveno pravo da za nju važe opšta načela međunarodnog prava i osnovna Božija i ljudska pravda.

Srbija je odlučno odbacila kao protivpravan i nezakonit čin predlog specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija jer je pošla od zajedničke volje srpskog naroda izražene Ustavom i od črstog uverenja da Savet bezbednosti mora poštovati Povelju Ujedinjenih nacija, rekao je Koštunica i dodao da sve to zajedno omogućava da se sačuva Kosovo. Povodom čestih pozivanja međunarodnih zvaničnika da je Kosovo specifičan slučaj, koordinator srpskog pregovaračkog tima i savetnik predsednika Srbije Leon Kojen smatra da Kosovo nije poseban slučaj i da to shvataju sve zemlje, osim država zapadnog sveta.

A ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović upozorio je da se potezi u rešavanju problema Kosova često pretaču u sticanje poena na domaćoj političkoj sceni, što je opasno po akcije srpske diplomatije i što kao krajnju posledicu može da ima povlačenje zemalja koje su nam prijatelji. Trebalo bi imati na umu da ni Srbija ne može da se konfrontira sa drugim zemljama, posebno ne sa Evropskom unijom, čijem članstvu teži, naglasio je Jevremović i dodao da sednica Saveta bezbednosti predstavlja početak maratona čiju je prvu rundu Srbija dobila, ali se ne sme zavaravati iako je prošla bolje nego što se očekivalo. Srbija u narednom periodu treba da uveri sve koji sumnjaju da je njen predlog da se pregovori nastave dobar i da zaslužuje podršku, rekao je Jevremović.

XS
SM
MD
LG