Linkovi

Deca vole kompjuterske igre, ali nemaju ništa protiv tradicionalnog učenja


U učionicama širom Sjedinjenih Država, u nastavi matematike i jezika koriste se kompjuterski softveri. Medjutim, nova studija američkog sekretarijata za prosvetu pokazuje da vreme koje deca provedu ispred kompjutera ne mora da bude korisnije od dobrog starog usmenog predavanja nastavnika.

«Ja čak mislim da je bolje da učitelj bude tu, jer smo zajedno, mi ga znamo i možemo da postavljamo pianja kada nam nešto nije jasno.»

Izabel je, možda, u pravu, jer nova studija pokazuje da «rezultati testova nisu značajno viši u razredima gde su korišćeni softveri za učenje čitanja i matematike, od razreda bez tako naprednih metoda.» Širom Amerike, škole su potrošile milione dolara da bi nabavile najnovije softvere za učenje.

«Kada čujem ovako nešto, čini mi se da su ti troškovi nepotrebni. Izgleda da dobra stara interakcija sa nastavnikom zapravo više znači za decu.»

Neka podučja su već počela da odustaju od skupih softvera. Los Andjeles je potrošio 50 miliona dolara na kompjuterski program za učenje čitanja koji se više ni ne koristi u svim školama, pošto rezultati testova nisu pokazali nikakav napredak. Predstavnici industrije softvera medjutim podsećaju da je studija radjena samo godinu dana, i samo u nekim školama.

«Izvući zaključke iz samo jedne studije, i reći da tehnologiji nema mesta u našim školama u procesu učenja, je potpuno pogrešna interpretacija činjenica.»

Na primer, ako odete u srednju školu Delano u Minesoti, tamo će vam reći da je, zahvaljujući kompjuterskom softveru, broj dece sa negativnim ocenama na testovima pao za 19%.

«Odbacivanje tehnologije bi bilo velika greška jer je jasno da je to budućnost učenja i predavanja, samo nam je potrebno više vremena da bolje razvijemo i primenimo tu tehnologiju.»

A čak i deca koja vole rad sa učiteljima priznaju da ne mogu da zamisle svoju školu gde se bar deo nastave ne odvija pomoću kompjutera.

XS
SM
MD
LG