Linkovi

Sezona trka automobila počela sa jednom značajnom promenom


Trke neće biti brže - ali će se koristiti novo gorivo. Na probnoj trci u Majamiju, umesto uobičajenog mirisa benzina osećao se miris koji je pomalo podsećao na - kokice.

«Miriše pomalo slatkasto – organski,» kaže vozač Džef Simons.

To je zbog toga što je gorivo proizvedeno od kukuruza koji raste ovde u Americi.

«Trebalo bi da dobijamo naše gorivo sa Srednjeg zapada, a ne sa Bliskog istoka,» kaže Simons.

Trka u Majamiju bila je prvau kojoj je korišćen isključivo etanol. U stvari, etanol će biti korišćen u svih 17 trka ovogodišnje sezone.

«To će smanjiti emisije štetnih gasova i ugljen dioksida,» kaže aktivista Ris Nanfito.

«Zaista bi trebalo svi da učinimo nešto za našu planetu i da se bolje brinemo o njoj. Stoga mi je drago što prelazimo na etanol,» kaže vozač, Danika Petrik.

Vozači kažu da etanol ne samo miriše bolje, već i da se sa njim ide brže.

«Vozači takodje žele da pokažu da, ako etanol može da pokreće naše automobile koji se kreću preko 200 milja na sat, onda sigurno mogu da ga koriste i obični Amerikanci za vožnju do posla.»

«Ako pokažemo da možemo da koristimo etanol sa najbržim automobilima, onda sigurno može da ga koristi cela zemlja,»

Predsednik Buš je pozvao Amerikance da smanje potrošnju benzina za 20 odsto naredne decenije, rekavši da će etanol pomoći u tome.

«Svidja mi se ideja da farmeri proizvode gorivo koje pokreće naše automobile. Radije bih plaćao američkim farmerima neko stranim zemljama za energiju, koja pokreće našu ekonomiju,» poručio je nedavno predsednik Buš...

Ipak to neće biti tako jednostavno. Da bi se ostvario cilj predsednika Buša, Amerika bi trebalo da proizvodi 35 milijardi galona etanola godišnje. Trenutno se proizvodi samo 6 milijardi galona, a na to odlazi petina ukupne žetve kukuruza. Neki analitičari smatraju da Amerika ne može da proizvede dovoljno kukuruza da bi to značajnije smanjilo korišćenje benzina. Medjutim, pobornici etanola kažu da ti problemi mogu da se reše, a u medjuvremenu vozači trkačkih automobila žele da se uključe u pokret za zaštitu prirodne sredine.

XS
SM
MD
LG