Linkovi

Koštunica otputovao na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


Premijer Srbije, Vojislav Koštunica otputovao na sednicu Saveta bezbednosti UN s uverenjem da će podrška Rusije obezbediti Srbiji teritorijalnu celovitost i suverenitet.

Iako su brojni analitičari ukazali da na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti neće biti doneta nikakva odluka vezana za status Kosova, Koštunica je uoči puta za Njujork izjavio da narod zna i najdublje oseća da podrška Rusije ima istorijski značaj za Srbiju i dodao da će u Savetu bezbednosti propasti prelog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija jer se radi, kako je rekao Koštunica, o nelegitimnom i protivpravnom aktu raspračavanja Srbije. Odbacivanje Ahtisarijevog plana omogućiće početak novog pregovaračkog procesa, sa novim međunarodnim posrednikom, rekao je Koštunica i izrazio očekivanje da će to dovesti do sporazumnog rešenja statusa Kosova.

I savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić smatra da pred sednicu Saveta bezbednosti ima razloga za optimizam jer Ahtisarijev plan neće dobiti podršku, pošto sem Rusije i još neke zemlje članice Saveta bezbednosti imaju duboke rezerve prema tom planu. To može da otvori manevarski prostor za dalje pregovore o iznalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo, što je i želja Beograda, rekao je Jeremić i naveo da traje živa diplomatska aktivnost i da će predsednik Tadić narednih dana imati veliki broj radnih sastanaka sa evropskim premijerima.

Pred put srpske delegacije na sednicu Saveta bezbednosti oglasilo se i Predsedništvo Srpskog pokreta obnove ocenom da bi nezavisno Kosovo predstavljalo stalni izvor nestabilnosti i da Srbija mora da insistira na nastavku pregovora koji bi doveli do kompromisa jer je državni i nacionalni prioritet odlučna borba za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

XS
SM
MD
LG