Linkovi

Poslanici Skupštine Crne Gore o Predlogu nacrta novog ustava


Poslanici Skupštine Crne Gore izjasniće se sjutra o Predlogu nacrta novog ustava, koji je utvrdio Ustavni odbor. Tokom višednevne rasprave poslanici nisu uspjeli da približe stavove o spornim pitanjima - državnim simbolima, jeziku i vjerskim zajednicama.

U osnovnom predlogu kao službeni jezik naveden je crnogorski i ovo rješenje podržavaju vladajuća koalicija i Liberalna partija.

Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka insistiraju da u službenoj upotebi bude srpski jezik ijekavskog izgovora, dok Bošnjačka stranka traži da se kao treći službeni jezik navede bosanski.

Pokret za promjene predlaže da u službenoj upotrebi bude “jedinstven jezik, koji građani nazivaju srpski, crnogorski”.

Stranke imaju različita viđenja i po pitanju državnih simbola. Osnovno rješenje je da postojeći grb, zastava i himna ostanu. Ovim osnovnim rješenjima najbliži je PZP koji je za himnu "Oj, svijetla majska zoro". Protiv himne "Oj, svijetla majska zoro" nema ništa ni SNP, ali da to bude verzija “narodne pjesme”. Alternativno rješenje SL je "Onamo, onamo", dok je NS za himnu "Ubavoj nam Crnoj Gori".

Osnovnim rješenjem predviđeno je da su “vjerske zajednice odvojene od države”. SL, SNP, NS i DSS predlažu da se obezbijedi navođenje Pravoslavne crkve, ne bi li se na taj način izbjeglo uvođenje u ustav Crnogorske pravoslavne crkve.

Sporna je i odredba u kojoj se navodi da je Crna Gora “nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine”.

SL je predložila da u ovoj odredbi stoji da je Crna Gora država crnogorskog i srpskog naroda i svih ravnopravnih građana, bez obzira na nacionalno i etničko porijeklo, jezik i vjeroispovijest, dok BS, uz dva pomenuta naroda, traži uključivanje i bošnjačkog.

Zakonom o postupku za donošenje novog ustava Crne Gore propisano je da Skupština utvrđuje Nacrt ustava većinom glasova ukupnog broja poslanika, a zatim se o ovom dokumentu vodi javna rasprava.

XS
SM
MD
LG