Linkovi

Dobrovoljni društveni rad u Sjedinjenim Državama je rasprostranjena pojava


Dobrovoljni društveni rad u Sjedinjenim Državama je rasprostranjena pojava, izmedju ostalog i u službama hitne pomoći. Dobrovoljaca ima u svim kategorijama stanovništva, pa i medju studentima. Ovo je priča o jednom od njih. Postdiplomac iz elektrotehnike na Univerzitetu države Virdžinija, u Šarlotsvilu, Mateja Putić, dane provodi u učenju, u laboratoriji i u radu sa studentima.

Mateja: Ono što me najviše zanima u mojim istraživanjima je unutrašnja arhitektura čipa.

Ali jednu noć nedeljno, Mateja odlazi u lokalni spasilački centar gde provodi jednu smenu kao medicinski tehničar - dobrovoljac. U manjim mestima u Americi, lekari rade u hitnoj pomoći samo preko dana, dok noću taj posao preuzimaju dobrovoljci. Mnogi medju njima su studenti medicine, koji prikupljaju iskustvo. Ali svi moraju da prolaze kroz razne stepene obuke za rad u hitnoj pomoći.

Mateja: Ima mnogo volontera, svake godine ima možda dvadesetoro novih, svi su iskusni i svi žele da pomažu tako da nema baš mnogo razloga da profesionalci rade.

Zadatak medicinskih tehničara - dobrovoljaca jeste da stabilizuju stanje obolelih ili povredjenih i što pre ih dopreme u bolnicu. Od 165 dobrovoljaca u ovoj ekipi 56 su studenti Univerziteta države Virdžinije.

Mateja: Ja sam počeo da se bavim ovim poslom zato što je potpuno drugačiji od toga šta ja radim preko dana. Ja sam preko dana student i ja sam za stolom i radim sa kompjuterom, ali noću uspevam da radim sa ljudima i da vozim ambulantu i to mi je veliko zadovoljstvo.

Ambulantna kola u Americi opremljena su za pružanje različitih vrsta hitne medicinske pomoći - od preloma kostiju, trovanja i gušenja, do srčanih napada, automobilskih nesreća i drugih oblika ranjavanja.

Mateja: Ovo je naša oprema da nam pomogne da vadimo ljude iz kola koja su slupana i da se otvore vrata. Inače imamo i kolica da nam pomognu da spustimo ljude niz stepenice koji ne mogu da idu po svom pogonu. Takodje ovde je oprema za incidente koji uključuju veliki broj povredjenih ljudi.

Ekipe na noćnom dežurstvu imaju najčešće dva, a ponekad i tri člana. Pauze izmedju poziva koriste se za učenje, gledanje televizije pa i spavanje. Ali na svaki poziv ekipa kreće za manje od jednog minuta.

XS
SM
MD
LG