Linkovi

Kakva vrsta medicinske nege je dostupna imigrantima u SAD?


Američke imigracione reforme i ilegalna imigracija došli su u prvi plan i prilikom nedavne posete predsednika Buša Južnoj i Centralnoj Americi. Oko 12 miliona ilegalnih imigranata živi u Sjedinjenim Državama, većinom iz Latinske Amerike. Veliki broj imigranata, uključujući legalne imigrante, ima mali, ili uopšte nema zdravstvenu negu, osim u hitnim slučajevima. Za oko 46 miliona Amerikanaca, zdravstveno osigurnje je nedostupno – tačnije, preskupo je. I doseljenici koji žive u Sjedinjenim Državama, legalni i ilegalni, suočeni su sa istim problemom.

Lekar Anet Dubard leči pacijente u lokalnoj zdravstvenoj klinici i takođe, radi kao istraživač na Univerzitetu Severne Karoline. Ona i njene kolege su istraživali kako se u Severnoj Karolini sprovodi medicinska zaštita, prema programu Medikejd, čiji pokrovitelj je vlada. Anet Dubard je ustanovila da su pojedini nedavno pristigli imigranti, kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, u istoj situaciji kao i mnogi američki građani.

«To su radničke porodice. Oni često rade poslove na kojima im poslodavci ne plaćaju zdravstveno osiguranje, a pri tome ne zarađuju dovoljno da bi ga sami platili», kaže Anet Dubard, koja je nadgledala troškove Medikejda u Severnoj Karolini četiri godine kako bi utvrdila ko dobija hitnu pomoć. Ustanovila je da manje novca odlazi na hitnu zdravstvanu zaštitu za imigrante nego što misli većina Amerikanaca. Na nedavno doseljene i neprijavljene imigrante potrošen je samo mali deo ukupnog budžeta Medikejda. Međutim, među tim imigrantima, pojedini su ipak imali korist.

«Devet od deset korisnika su bile trudnice, koje su dobile pomoć za porođaj ili hitne komplikacije u trudnoći»

Mnogim ženama obuhvaćenim studijom, pomoć je tokom trudnoće bila nedostupna i nisu mogle da odu nigde osim u hitnu pomoć. Doktorka Dubard je ustanovila i da su troškovi hitne nege za starije i hendikepirane imigrante porasli tokom istraživanja.

«Trošimo na pogrešnom kraju zdravstvene nege, da bismo mogli da rastegnemo dolar - naglašavanjem preventivne nege», kaže Anet Dubard, zaključujući da je istraživanje pokazalo da bi vlada koja planira reformu američkog zdravstvenog sistema trebalo da uzme u obzir i potrebe imigranata. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG