Linkovi

Metju Daud postao jedan od najvećih kritičara Bušove administracije


Metju Daud je izneo svoje primedbe u «Njujork tajmsu». U članku koji se pojavio na naslovnoj strani nedeljnog izdanja njujorškog dnevnika, on opisuje predsednika kao usamljenog čoveka i detaljno obrazaže zbog čega je izgubio poverenje u Džordža Buša i njegovu politiku. Daud se smatra jednim od glavnih stratega predsednikove ponovne izborne pobede 2004, nad Demokratom Džonom Kerijem. Međutim, on je njujorškom listu rekao da sada smatra da je senator iz Masačusetsa bio u pravu kada je tražio povlačenje iz Iraka. Bela kuća nije dala veliki značaj njegovim komentarima. Kao gost emisije «Suočavanje sa nacijom» televizijske mreže CBS, Den Bartlet, jedan od glavnih predsednikovih savetnika, rekao je da mu je Daud stari prijatelj, ali je objasnio da je on – kako se izrazio – «na dugačkom ličnom putu» na kojem pokušava da pronađe odgovore na pitanja iz perioda ispunjenog iskušenjima - kada mu sin odlazi u rat.

«On sam je priznao da prolazi kroz velika lična iskušenja, a istovremeno ima sina koji uskoro treba da bude upućen u Irak. To jedino može da utiče na razmišljanje roditelja koji sve to imaju na umu.»

Bartlet je rekao da Daud na neki način nacionalnu raspravu o Iraku prenosi na svoj lični plan.

«...a sve to donosi na površinu emocije na obe strane kongresne dvorane, među Republikancima i Demokratama, čak i među onima koji blisko sarađuju sa predsednikom.»

On je objasnio da se ne slaže sa Daudovom tvrdnjom da je predsednik usamljen i da ne shvata ratne probleme.

«Proveo sam najveći deo proteklih 14 godina radeći sa predsednikom. Znam da ga svakog jutra kada se probudi ništa više ne opterećuje od ovog konflikta i ljudi koje šalje tamo gde reskiraju svoj život.»

Daud je takođe dugo vremena proveo sa predsednikom, još od dana kada je Buš bio republikanski guverner Teksasa. On je «Njujork tajmsu» rekao da se pridružio Bušovom osoblju zbog toga što je guverner bio u stanju da sarađuje i sa Demokratama. Međutim, Daud je dodao da je Džordž Buš, kao predsednik, propustio priliku da ujedini zemlju posle terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 2001. Kongresne Demokrate su iskoristile objavljene komentare, a među njima je i Džozef Bajden iz Delavera, predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom.

«Mislim da je to legat ove administracije koji najviše razočarava, a ne Irak ili neki specifični problem. Mislim da je u pitanju takav način razmišljanja.»

Senator Bajden je to rekao takođe kao gost na programu televizijske mreže CBS.

XS
SM
MD
LG