Linkovi

Vojni sud u bazi Gvantanamo osudio na sedam godina robije Dejvida Hiksa


Američki vojni sud u bazi Gvantanamo na Kubi osudio na sedam godina robije pripadnika medjunarodne terorističke organizacije Al Kaida Australijanca Dejvida Hiksa, zbog materijalne podrške terorizmu.

Sudija je prihvatio Hiksovo priznanje krivice kao deo nagodbe koja limitira njegovu kaznu zatvora na sedam godina, mada je moguće da jedan njen deo bude suspendovan. Hiks je već proveo pet godina u zatvoru u američkoj vojoj bazi Gvantanamo na Kubi. To je prva presuda jednom medju stotinama osumnjičenih koji se već godinama nalaze u tom kontroverznom vojnom logoru. Bivši lovac na kengure, 31-godišnji žitelj australijskog grada Adelaide je takodje prva osoba kojoj je sudjeno pred "izmenjenim" vojnih sudovima koji su stvoreni odlukom Kongresa SAD.

Hiks je jedno vreme boravio u kampovima za obuku Al Kaide i borio se kao njihov pripadnik protiv američkih snaga u Avganistanu krajem 2001. gde je i uhapšen u decembru te godine. On je bio u prvoj grupi uhapšenih koji su prebačeni bazu Gvantanamo mesec dana kasnije. Pre odlaska u Avganistan, Hiks je izvesno vreme proveo u kampovima za obuku Oslobodilačke vojske Kosova na severu Albanije. Hiksov branilac, major Majkl Mori je tvrdio da je Australijanac avanturista koji je po svaku cenu želeo da učestvuje u nekom ratu, za šta nikada nije dobio priliku.

XS
SM
MD
LG